Τηλεοπτικές άδειες: Μπαίνει στο "παιχνίδι" ο Ιβάν - Πρόθυμος να αγοράσει κανάλια

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο πρώτος επιλαχών για να καλύψει την κενή θέση που άφησε πίσω του ο Γιάννης Καλογρίτσας, μετά την αποχώρηση του τελευταίου από τη διαδικασία για την οριστική απόκτηση τηλεοπτικής άδειας.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να καθυστερήσει για τουλάχιστον 20 ημέρες, θέτοντας έτσι εκτός χρονοδιαγράμματος το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο: Σύμφωνα με τον νόμο του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο Ιβάν Σαββίδης έχει μπροστά του 15 ημέρες ώστε να καταβάλει την πρώτη δόση από το συνολικό ποσό, ενώ θα χρειαστούν άλλες 5 ημέρες για τον έλεγχο του πόθεν έσχες.

Υπενθυμίζεται ότι η DIMERA του Ιβάν Σαββίδη έφτασε στα 61,5 εκατομμύρια ευρώ, ο Alpha στα 61, η κυπριακή εταιρεία συμφερόντων Βαρδινογιάννη στα 18 και το Star -επίσης συμφερόντων Βαρδινογιάννη- στα 13.

Αφού ο Γιάννης Καλογρίτσας ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη διαδικασία, λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του Σαββίδη, στην οποία ο επιχειρηματίας δηλώνει έτοιμος να πληρώσει την πρώτη δόση μέσα σε δύο με τρεις ημέρες. Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημά του προς τα κανάλια που δεν κατάφεραν να λάβουν άδεια ότι είναι πρόθυμος να εξαγοράσει τις επιχειρήσεις προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας.

«Μόλις τώρα καθόμουν με την ομάδα μου μπροστά στην τηλεόραση αντιλαμβανόμενος ότι ο χρόνος λήγει. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να καταλάβουμε τι θα γίνει τώρα. Ακούσαμε ότι ο κ. Καλογρίτσας έχει κάποια προβλήματα και δεν θα αποκτήσει τελικά την άδεια. Εγώ δηλώνω ότι ο πρώτος επιλαχών είμαι εγώ και είμαι έτοιμος μέσα στις επόμενες μέρες να πληρώσω την πρώτη δόση από τα 61,5 εκατομμύρια ευρώ και να αποκτήσω την άδεια. Αυτή η δήλωσή μου είναι επίσημη. Ταυτόχρονα, θέλω να επαναλάβω το αίτημα προς τα κανάλια που δεν έχουν πάρει άδεια ότι είμαι διατεθειμένος να αποκτήσω τα κανάλια τους για να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας», είπε αρχικά ο Ιβάν Σαββίδης.

Συνεχίζοντας ο επιχειρηματίας τονίζει ότι “αν μας ειδοποιήσουν ότι έχουμε το δικαίωμα να αποκτήσουμε τηλεοπτική άδεια, τότε εντός 2-3 ημερών πληρώνω την 1η δόση», υπογραμμίζοντας ότι το προηγούμενο διάστημα δεν έχει κάνει συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών για την αγορά τους: «Συζητήσεις δεν υπάρχουν. Δεν θα ήταν ορθό αυτό. Αφού δεν έχεις άδεια, πώς να κάνεις διαπραγματεύσεις; Εγώ έκανα μια προκαταρκτική πρόταση. Σήμερα υποθέτω ότι έχω περισσότερες πιθανότητες να γίνω κάτοχος της τηλεοπτικής άδειας και σε αυτά τα πλαίσια επαναλαμβάνω την πρότασή μου, ότι είμαι διατεθειμένος να διαπραγματευτώ με Alpha και Star. Σίγουρα αν λάβω αρνητικές απαντήσεις και από τους δύο, τότε αυτοί θα πρέπει να κάνουν περικοπές στις θέσεις των εργαζομένων και εμείς να κάνουμε από την αρχή ένα νέο κανάλι. Νομίζω ότι εντός των 90 ημερών, όπως έχει οριστεί από το κράτος, θα λύσουμε αυτό το θέμα. Θεωρώ ότι θα ήταν πιο σωστό να διατηρήσουμε τους εργαζομένους που δουλεύουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ικανοποίηση από την Κυβέρνηση

Το θέμα Καλογρίτσα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με κυβερνητικές πηγές να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τον νέο “παίχτη” στο παιχνίδι με τις άδειες, καθώς τώρα το τίμημα ανεβαίνει κι άλλο. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή, όπου είχε δηλώσει πως όποιος δεν μπορέσει να καταβάλει το τίμημα θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο.

Μάλιστα Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Η κυβέρνηση απέδειξε ότι η μεταπολίτευση τελείωσε. Οι δήθεν “κολλητοί” κόβονται και οι μη κολλητοί με το σπαθί τους περνάν 255 εκατ. ευρώ ταμείο».

Το χρονικό της αποχώρησης Καλογρίτσα

“Λόγους για τους οποίους όλοι πλέον αντιλαμβάνονται” επικαλέστηκε νωρίτερα τη Δευτέρα ο Γιάννης Καλογρίτσας, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από τη διαδικασία για την οριστική απόκτηση τηλεοπτικής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας. Πρόσθεσε επίσης ότι θα προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του «παρότι χάνω 3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή, την οποία έχω καταθέσει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γιάννη Καλογρίτσα:

Μετά από 44 χρόνια κοινής ζωής με τον πατέρα μου Χρήστο Καλογρίτσα, ανακάλυψα πως η διαπλοκή βρίσκεται μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Επί ένα περίπου μήνα, κανιβαλίστηκα μαζί με την οικογένειά μου, έμαθα πως είμαι ανήθικος, πως χρωστάω στο Δημόσιο, πως φοροδιαφεύγω και αν δεν είχα την τύχη να έχω γεννηθεί μετά το 1962, ίσως να μου χρέωναν και τη δολοφονία του Κέννεντυ.

Από όλα τα εγκλήματα που μου αποδόθηκαν, το  μοναδικό πραγματικό έγκλημά μου ήταν πως αποφάσισα ως νέος επιχειρηματίας να διεκδικήσω τηλεοπτική άδεια. Δηλαδή να μπω σφήνα, μέσα σε ένα κλειστό κύκλο συμφερόντων, που θέλουν να εξουσιάζουν όχι μόνο τα κανάλια αλλά και τη χώρα.

Έτσι, προκειμένου να εξοντωθώ ανακάλυψαν στο πρόσωπό μου όσα έχουν διαπράξει οι ίδιοι. Η φοροδιαφυγή για την οποία ελέγχεται ο κύριος Αλαφούζος ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ και η φοροδιαφυγή για την οποία κατηγορείται ο κύριος Κοντομηνάς, ύψους 41 εκατομμυρίων, αποδόθηκαν σε μένα που δεν χρωστάω ούτε ένα ευρώ και δεν έχω καμία καταδίκη.

Όπως έκαναν  σε όλη τους την πορεία αντέστρεψαν την πραγματικότητα. Η διαπλοκή ανακάλυψε διαπλοκή σε μένα που ούτε εργολάβος είμαι, ούτε δημόσια έργα παίρνω. Αυτοί που έπαιρναν θαλασσοδάνεια με (κατ’ ομολογία τους) «αέρα» και έφτιαξαν ζημιογόνες επιχειρήσεις, οι οποίες αφήνουν εργαζόμενους στο δρόμο, απέδωσαν σε εμένα – έναν άγνωστο αλλά σίγουρα όχι διαπλεκόμενο  που ταλάνισε τη δημόσια ζωή επί χρόνια – όλα τα κακά. Αμφισβήτησαν ακόμη και την περιουσία μου, που οι δικές τους Τράπεζες είχαν αποτιμήσει. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με την ανθρωποφαγία τους επιχείρησαν να κομματιάσουν την τιμή μας και την αξιοπρέπειά μας.

Δεν σταμάτησαν όμως εκεί, αφού στην πραγματικότητα όλη αυτή η συμπεριφορά στόχευε και δυστυχώς πέτυχε, να με αποκόψει από τις πηγές και τις διαδικασίες χρηματοδότησής μου. Οι τράπεζες προενοχοποιημένες από τα ψευδή δημοσιεύματα, αρνήθηκαν να λειτουργήσουν νόμιμα απέναντί μου. Διαρροές ακόμη και από την Τράπεζα της Ελλάδος άφηναν να εννοηθεί πως είμαι ελεγχόμενος για δάνεια, που ουδέποτε έλαβα. Διαμόρφωσαν, όπως ήθελαν, τις εντυπώσεις και τελικώς παραπλάνησαν την κοινή γνώμη. Τέτοια κανάλια θέλουν και γι’ αυτό τα θέλουν.
Αν και γι’ αυτό το τελευταίο το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη, για τα υπόλοιπα το λόγο θα έχει η ζωή και οι πολίτες αυτής της χώρας, που γνωρίζουν πλέον τι συμβαίνει.

Αποχωρώ, λοιπόν, για τους λόγους τους οποίους όλοι πλέον αντιλαμβάνονται. Θα προστατεύσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, παρότι χάνω 3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή, την οποία έχω καταθέσει. Η παρεμπόδισή μου αυτή είναι πρόσκαιρη. Θα είμαι εδώ και στα Μέσα Ενημέρωσης και φυσικά όλοι θα κριθούμε στη ζωή. Αν και νομίζω πως πολλοί απ’ αυτούς θα κριθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

ΓΓΕΕ: Απορρίφθηκε το αίτημα Καλογρίτσα

Νωρίτερα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας είχε απορρίψει το αίτημά του να του χορηγηθεί προθεσμία 48 ωρών, προκειμένου να προβεί στην καταβολή της α’ δόσης του τιμήματος για την τηλεοπτική άδεια. 

Η ανακοίνωση της ΓΓΕΕ έχει ως εξής:

Εστάλη στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σήμερα το πρωί αίτημα από την εταιρεία «Τ.Π.Κ. μ.α.ε. ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ», με το οποίο ζητεί να χορηγηθεί προθεσμία 48 ωρών, προκειμένου να προβεί στην καταβολή της πρώτης δόσης επειδή, λόγοι που δεν σχετίζονται με δικές του επιλογές, εμποδίζουν την καταβολή της δόσης αυτή εντός της σήμερον.

Από τη Γενική Γραμματεία δόθηκε η παρακάτω απάντηση:

«Σύμφωνα με το όρο 8.4 της προκήρυξης η πρώτη δόση του τιμήματος καταβάλλεται εντός δεκαπέντε ημερών από την ανακήρυξή των οριστικών υπερθεματιστών. Ως εκ τούτου η ανωτέρω προθεσμία αποτελεί ρητό και απαράβατο όρο της προκήρυξης 1/2016 και δεν μπορεί να τροποποιηθεί». Συνεπώς το σχετικό αίτημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 κατέθεσε τα παραστατικά και την επιταγή, ύψους περίπου 25,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση του τιμήματος για την αδειοδότηση του.

Γ. Κρέτσος: Χάνουν την άδεια όσοι υπερθεματιστές δεν καταβάλουν σήμερα τα χρήματα

Μέχρι το απόγευμα έχουν διορία οι άλλοι δύο προσωρινοί υπερθεματιστές να καταβάλουν τα χρήματα της πρώτης δόσης των τηλεοπτικών αδειών καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν και την άδεια και τα 3 εκατ., της εγγύησης, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ ο κ. Κρέτσος τόνισε ότι «η προκήρυξη το λέει ξεκάθαρα» για το ποιος παίρνει άδεια, και πρόσθεσε ότι οι αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις δεν ήθελαν με τίποτα τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, αλλά αυτό ήταν συνταγματική υποχρέωση της κυβέρνησης, αλλιώς θα διέπραττε απιστία εις βάρος του Δημοσίου.

Ποιοι πλήρωσαν την πρώτη δόση

Από την πλευρά του ο ΑΝΤ1 που είναι ο τρίτος υπερθεματιστής κατέθεσε κανονικά τα παραστατικά και την επιταγή, ύψους περίπου 25,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση του τιμήματος για την αδειοδότηση του. Την Παρασκευή ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ και η εταιρεία Alter Ego κατέθεσαν την πρώτη δόση του τιμήματος για την αδειοδότησή τους, ύψους 14.533.333 ευρώ και 24.633.333,34 ευρώ αντίστοιχα.