Στην «κατάψυξη» μπαίνει η Ελλάδα - Πού χιονίζει ήδη

ΑΓΡΙΕΥΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σημαντική επιδείνωση από το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός. Αν και η κακοκαιρία θα κρατήσει περίπου ένα 24ωρο, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το πέρασμα του χαμηλού πάνω από τη χώρα μας θα συνοδευτεί από την Τρίτη και μετά με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Ήδη από χθες τη νύχτα χιονίζει σ’ ολόκληρο το νομό Φλώρινας αλλά και στις πόλεις της Εδεσσας, της Καστοριάς και της Κοζάνης (από το μεσημέρι σήμερα).

Χιόνια, χαμηλές θερμοκρασίες -το θερμόμετρο έπεσε κάτω από το μηδέν ακόμα και την πόλη της Θεσσαλονίκης σήμερα τα ξημερώματα- συνθέτουν το απόλυτα «εορταστικό» σκηνικό του καιρού που επικρατεί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Οι θερμοκρασίες σ΄ ολόκληρη σχεδόν την κεντρική και δυτική Μακεδονία έπεσαν από τα ξημερώματα κάτω από το μηδέν (-5 στη Φλώρινα,-4 στα Γρεβενά, -3 σετην Καστοριά και την Κοζάνη., – 2 στο Κιλκίς , -1 στη Θεσσαλονίκη).

Η ισχυρή χιονόπτωση της νύχτας αλλά και ο παγετός που επικρατεί δημιούργησε προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων η οποία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην εθνική οδό Φλώρινας –Καστοριάς μέσω Βίγλας από το 16ο-25ο χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας- Καστοριάς, μέσω Βιτσίου από το 20-30ο χιλιόμετρο.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σ ολόκληρη την Εγνατία οδό αλλα και στα εθνικά και επαρχιακά οδικά δίκτυα των νομών της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.

Στη Θεσσαλονίκη επικρατεί ηλιοφάνεια. Τα ξημερώματα σήμερα έπνεαν ισχυροί άνεμοι ενώ η θερμοκρασία έπεσε νωρίς το πρωί κάτω από το μηδέν.

Για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα, με βροχές στο Αιγαίο και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της Βόρειας Ελλάδας.

Υστερα από ένα μικρό διάστημα βελτίωσης, το οποίο θα παρατηρηθεί την Κυριακή, ο καιρός θα επιδεινωθεί σημαντικά από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Κύρια χαρακτηριστικά του, τουλάχιστον μέχρι και την Πρωτοχρονιά, θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, οι δυνατές βροχές σε ολόκληρη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα και οι βοριάδες που θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 8-9 μποφόρ. Οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα πεδινά της Βόρειας Ελλάδας και στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Οπως λέει στο «Εθνος» ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολιδάς, «το σύστημα που θα προκαλέσει τα φαινόμενα των επόμενων ημερών θα απομακρυνθεί από τη χώρα περίπου στις 3 Ιανουαρίου και θα έχουμε βελτίωση του καιρού».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64115031