Ιερώνυμος κατά Φίλη: Η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός λαού & όχι ενός υπουργού- Υπέρ της εκκλησίας οι ΑΝΕΛ

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της ιεραρχίας της εκκλησίας με τον Υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη καθώς, εκτός από το θέμα που έχει προκύψει με τα Θρησκευτικά, σοβαρό ζήτημα τέθηκε με τις επίμαχες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για το ρόλο της Εκκλησίας στη Χούντα και την κατοχή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που επέλεξε σε πρώτη φάση αντί άλλης απάντησης να στείλει στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, έκδοση της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τίτλο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή», έστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισημαίνει ότι «η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός Λαού και όχι βεβαίως ενός Υπουργού» και τονίζει ότι είναι αβάσιμες και πλασματικές οι επικρίσεις των οποιονδήποτε πολεμίων της εκκλησίας ότι δήθεν η εκκλησία συνεργάστηκε με την δικτατορία.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Φίλη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογραμμίζει ότι «ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, γι’ αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιονδήποτε επικριτών ή πολεμίων της».

 

Καμμένος υπέρ Ιερώνυμου

Υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών τάχθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να του δηλώσει ότι στηρίζει τις θέσεις της Εκκλησίας. Με μια λιτή ανακοίνωση, οι ΑΝΕΛ τάσσονται υπέρ της Εκκλησίας στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με το υπουργείο Παιδείας για το μάθημα των θρησκευτικών και προαναγγέλλουν συνάντηση του κ. Καμμένου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο την Τετάρτη λίγο πριν την προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την Παιδεία.

ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ ÌÅ ÔÏÍ ÐÑÏÅÄÑÏ ÔÙÍ ÁÍÅË ÐÁÍÏ ÊÁÌÌÅÍÏ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//

H ανακοίνωση των ΑΝΕΛ:

«Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα των θρησκευτικών και θα έχουν συνάντηση την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, στις 12:30, προ της τοποθέτησης του Προέδρου των ΑΝΕΛ στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα Παιδείας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Οι ΑΝΕΛ με δημόσια τοποθέτησή τους έχουν ταχθεί υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών».

Με την ανακοίνωση αυτή ο κυβερνητικός εταίρος αδειάζει τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ο οποίος υπερασπίζεται τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών.