Λέσβος: Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης του hot spot της Μόριας

Με γοργούς ρυθμούς ξαναστήνεται το hot spot της Μόριας. Από το πρωί συνεργεία καθαρίζουν τους χώρους που καταστράφηκαν πλήρως από τη χθεσινή φωτιά και τοποθετούν νέες σκηνές προκειμένου ο καταυλισμός να ξαναγίνει λειτουργικός.

Τα επεισόδια που ξεκίνησαν το μεσημέρι της Δευτέρας, κατέληξαν αργά το απόγευμα σε πολλαπλές και ταυτόχρονες εστίες πυρκαγιάς εντός του hot spot, οι οποίες κατέστρεψαν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το 60% των δομών. Κυρίως σκηνές που είχαν στηθεί σε δεύτερο χρόνο ήταν αυτές που καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα οικογένειες με παιδιά και ανάπηροι άνθρωποι να βρίσκονται ανάμεσα στους πάνω από 4.000 ανθρώπους που βγήκαν έξω από το Κέντρο Κράτησης για να σωθούν από την φωτιά.

%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%b2%ce%bf%cf%825

%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%b2%ce%bf%cf%824

Η Αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη εννέα αλλοδαπών για τα σοβαρά επεισόδια στο hot spot της Μόριας, και 18 προσαγωγών. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία και όλοι τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%b2%ce%bf%cf%821

%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%b2%ce%bf%cf%822

Tα μέτρα της Πολιτείας

Η Πολιτεία λαμβάνει μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης. Μεταξύ αυτών, θα είναι να προχωρήσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες ασύλου ή επανεισδοχής στην Τουρκία, ενώ θα μετακινηθούν άμεσα στη Λέσβο δυο διμοιρίες ΜΑΤ.

Αναφορικά με όσους πρόσφυγες και μετανάστες έμειναν στο «δρόμο» μετά τη φωτιά, υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ναύλωση ενός πλοίου, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά σε αυτό πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.

Στο πλοίο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άτομα, ενώ αν δημιουργηθούν και νέες ανάγκες για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό της Μόριας, το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να προχωρήσει και στη ναύλωση δεύτερου πλοίου.

Διαψεύδει ο Γ. Μουζάλας τη δημιουργία νέου hot spot στη Λέσβο

Διαψεύδει τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας στη Λέσβο ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, με επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα στον Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό.

Όπως σημειώνει ο αναπληρωτής Υπουργός απευθυνόμενος στον κ. Γαληνό, «τόσο προσωπικά όσο και το σύνολο της Κυβέρνησης όπως ήδη γνωρίζεις, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και των λοιπών νησιών όπου διαμένουν πρόσφυγες» και ξεκαθαρίζει ότι «ο στόχος αυτός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Η συμφωνία αποτελεί Ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, στηρίζεται σχεδόν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και επ’ ουδενί τίθεται υπό αμφισβήτηση».

Ο κ. Μουζάλας επαναλαμβάνει τα μέτρα για την εκτόνωση της κατάστασης στη Λέσβο, που συμφωνήθηκαν σε πρόσφατη συνάντησή του με τον δήμαρχο Λέσβου.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα προσφύγων που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία, λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης για ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά μέχρι τη μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας, ενίσχυση της αστυνομίας και των υγειονομικών υπηρεσιών στο νησί, έγκριση αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας για τις ζημιές που έχουν υποστεί και ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό για ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων.

Δήμαρχος Λέσβου: Αν δεν εκτονωθεί η κατάσταση θα έχουμε σοβαρότερα επεισόδια

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι έρχονται πολύ σοβαρότατες καταστάσεις από αυτές που διαδραματίστηκαν χθες το βράδυ στο hot spot στη Μόρια κρούει ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι τα χθεσινοβραδινά επεισόδια ήταν θέμα ωρών να συμβούν.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά Fm» ο κ. Γαληνός προειδοποίησε ότι «απειλούμαστε από πολύ σοβαρότερα πράγματα, χθες ήταν η προειδοποίηση που θα πρέπει να αφυπνίσει (σ.σ. την κυβέρνηση) και να ληφθούν μέτρα τα οποία επιβάλλονται τώρα και αυτά είναι η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού».

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μπορεί να επαναληφθούν τα επεισόδια σήμερα, ο κ. Γαληνός τόνισε ότι «δεν ξέρω αν θα είναι σήμερα ή μετά από μια-δύο μέρες αλλά αν δεν εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση ασφαλώς θα έχουμε και νέα επεισόδια τα οποία θα είναι σοβαρότερα από τα χθεσινά» και τόνισε ότι από χθες το βράδυ επικρατεί ηρεμία «αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Είναι η ηρεμία πριν από την καταιγίδα».

Παράλληλα ο κ. Γαληνός κατήγγειλε ότι «χθες κάηκε το hot spot  της Μόριας, υπάρχουν κινητοποιήσεις οι οποίες καθοδηγούνται από συγκεκριμένους κύκλους, ακροδεξιούς τους οποίους συμπαρίσταται και κάποιοι άλλοι κομματικοί παράγοντες κομμάτων τα οποία βρήκαν την ευκαιρία για να αυξήσουν τις δυνάμεις των κομμάτων τους και όλο αυτό είναι ένα επικίνδυνο κλίμα το οποίο απειλεί να δημιουργήσει έκρηξη».

Μάλιστα ο Δήμαρχος του νησιού έκανε γνωστό πως θα ενημερώσει σήμερα τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη καθώς στελέχη του κόμματός του συνεγελάζονται μαζί με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής και προκαλούν επεισόδια. «Σήμερα θα ενημερώσω τον πρόεδρο της ΝΔ για τα στελέχη του κόμματός του τα οποία πραγματικά δεν ακούν τις εντολές του κόμματος οι οποίες είναι υπεύθυνες και σοβαρές όμως αυτά τα κομματικά στελέχη, δυστυχώς, συναγελάζονται μαζί με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής  και προκαλούν τα επεισόδια… Είναι 4-5 στελέχη τα οποία εμφορούμενα από προσωπικό μίσος και ιδιωτικά συμφέροντα δικά τους ίσως θέλουν κάποιο δρόμο να ακολουθήσουν πολιτικό, δεν ξέρω αν θα θέλουν να τους ακολουθήσουν μέσα στη ΝΔ διότι δεν είναι η θέση της ΝΔ αυτή… Διαχωρίζω απόλυτα τη ΝΔ διότι η ηγεσία της τοποθετήθηκε ευθαρσώς και απόλυτα κατά τρόπο που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση όμως αυτά τα στελέχη πρέπει να διαγραφούν από τις τάξεις της ΝΔ ακριβώς για να δοθεί το μήνυμα και να σταματήσει όλο αυτό» σημείωσε με νόημα ο κ. Γαληνός.

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Λέσβου επεσήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να φορτώνουμε ορισμένα νησιά και 5-10 δήμοι στην Ελλάδα που σηκώνουν το βάρος να το σηκώνουν συνολικά για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι «οι συμφωνίες που υπογράφονται και αποκλείουν κόσμο σε συγκεκριμένες περιοχές μετατρέπουν αυτές τις περιοχές σε ομήρους, έρμαιο στις διαθέσεις των δύο μερών που συμφώνησαν δηλαδή ΕΕ και Τουρκίας».