Μισοβυθισμένο το Απάτσι που έπεσε στη Βόρεια Ελλάδα - Σώοι οι χειριστές

Σώοι απομακρύνθηκαν από το Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού που συνετρίβη περίπου στις 9 το πρωί της Τρίτης οι δύο χειριστές του, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Το ελικόπτερο έπεσε στον κόλπο Ορφανού, στα ανατολικά της Χαλκιδικής. Το Απάτσι συμμετείχε στην άσκηση ΣΑΡΙΣΑ και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατέπεσε σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από την ακτή.

Σε πραγματικό θρίλερ εξελίχθηκε η διάσωση των δύο χειριστών του Apache. Σύμφωνα με πληροφορίες του militaire.gr “φύλακας άγγελος” των δύο χειριστών ήταν ένα στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων που έσωσε τον έναν από τους δύο χειριστές από βέβαιο θάνατο.

Συγκεκριμένα το ελικόπτερο έπεσε σε απόσταση 30 μέτρων από την παραλία Βρασνών-Σταυρού. Ο ένας χειριστής κατάφερε να απεγκλωβιστεί αλλά ο δεύτερος για άγνωστο λόγο δεν μπόρεσε. Τα λεπτά που ακολούθησαν ήταν δραματικά. Πάνω από το σημείο στο οποίο είχε βυθιστεί το ελικόπτερο έφθασε ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων. Ένας από τους άνδρες βούτηξε και με άπνοια κατόρθωσε να απεγκλωβίσει και τον δεύτερο χειριστή και να τον βγάλει στην επιφάνεια.

eli3_0

eli4

eli7

eli10

eli1_0

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ

“Ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 και περί ώρα 09:00, κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων της Άσκησης «ΣΑΡΙΣΑ – 2016», ελικόπτερο ΑΗ—64D της Αεροπορίας Στρατού κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Ορφανού.

Οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου έχουν τις αισθήσεις τους και διακομίζονται στο 424 ΓΣΝΘ για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

Τα αίτια διερευνώνται”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει ελικόπτερο Απάτσι, αφού το 2010 ένα ακόμα Απάτσι είχε κάνει προσγείωση  στη βάση Πάχη Μεγάρων από ύψος 3000 μέτρων, με αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους οι δύο χειριστές του.