Ολοσχερής καταστροφή στη Θάσο - Μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός- (φωτό + video - upd)

Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους, γεωργούς, μελισσοκόμους μέσω του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός έπειτα από σύσκεψη που είχε με τοπικούς φορείς  για την πύρινη λαίλαπα στη Θάσο. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την καταβολή αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες σπιτιών που καταστράφηκαν από τη φωτιά από το υπουργείο υποδομών στο 80% των ζημιών και το 20% με μακροχρόνιο δανεισμό.

Νωρίτερα, με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ έφτασε στον Πρίνο της Θάσου ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την πυρκαγιά.

Στο ελικοδρόμιο, τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία του έργου κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Ο Πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για την υγεία των πέντε πυροσβεστών που τραυματίστηκαν και ο δήμαρχος του ανέφερε πως οι τέσσερις έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και ένας μόνο εξακολουθεί να νοσηλεύεται με κάταγμα στο πόδι.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ακόμη ότι του προξένησε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά (σ.σ.από κεραυνούς) και η γρήγορη εξάπλωσή της. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στο Σινούκ και πέταξε πάνω από δασικές εκτάσεις που έκαψε η πυρκαγιά.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Καρατζιάς. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα έχει σύσκεψη στο επιχειρησιακό κέντρο που έχει στηθεί στον Πρίνο, στο κοινοτικό κατάστημα της κατάσβεσης των πυρκαγιών. Μάλιστα ένα νέο βίντεο που αναρτήθηκε στο Youtube από το κανάλι ENA CHANNEL GREECE, απεικονίζει τη βιβλική καταστροφή που έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή.

Εν τω μεταξύ, μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα έδωσαν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με τους κατοίκους και τους εθελοντές να κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε η φωτιά να μην περάσει στο βόρειο τμήμα του νησιού. Σήμερα το βάρος θα δοθεί στα εναέρια μέσα που θα αρχίσουν τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς που μαίνεται για τρίτο 24ωρο.

Η φωτιά έχει καλύψει σχεδόν ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού, από το Ραχώνι ως τις Αλυκές και σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις. Χθες το απόγευμα κινδύνευσε το χωριό Ραχώνι, ενώ σύμφωνα με κατοίκους του νησιού, έχουν ήδη καεί δέκα σπίτια στο Μικρό και τρία στο Μεγάλο Καζαβίτι.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΘΑΣΟ

tha5_0
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν τραυματιστεί τέσσερις πυροσβέστες, ενώ δεκάδες κάτοικοι έχουν μεταβεί στο κέντρο υγείας του νησιού με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς.

tha6

Η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κεφαλλονιά αναβάλλεται. Είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο νησί προκειμένου να παραστεί στον αγιασμό για την νέα σχολική χρονιά και να εγκαινιάσει το σχολικό συγκρότημα Α’ και Β’ Λύκειο στη θέση «Φαραώ» ενώ αμέσως μετά θα λάμβανε μέρος σε σύσκεψη για την αποκατάσταση των ζημιών που είχε αφήσει πίσω του ο σεισμός.

Το χρονικό της πυρκαγιάς

Την ίδια ώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Θάσος, όπου μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου. Το έργο για την κατάσβεση δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί.

Άνδρες της Πυροσβεστικής και του στρατού δίνουν μάχη με τις φλόγες, οι οποίες απειλούν άμεσα το χωριό Θεολόγος. Το Σάββατο εκκενώθηκαν ο οικισμός «Καζαβίτι», όπου σύμφωνα με κατοίκους του νησιού κάηκαν 13 σπίτια. Επίσης, την ίδια ημέρα εκκενώθηκαν τα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου.

Ο Δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, έκανε λόγο για μια δύσκολη νύχτα που όμως επιχειρησιακά εξελίχθηκε καλά, καθώς η φωτιά δεν προχώρησε σε επικίνδυνες περιοχές ώστε να τεθούν σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές και αγροτικές υποδομές.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε το προηγούμενο βράδυ επικεντρώθηκε στους ορεινούς οικισμούς Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι του Πρίνου. Επίσης, όπως είπε, επέστρεψαν οι μοναχές στα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και Αρχαγγέλου.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ, ωστόσο, έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και σημειώνει ότι σήμερα ο συντονισμός της κρατικής μηχανής είναι καλύτερος και ουσιαστικότερος αφού έχουν αυξηθεί τα επίγεια και εναέρια μέσα κατάσβεσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε με τον κ. Χατζηεμμανουήλ για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του νησιού. Αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση τόνισε ότι από τη θέση του θα εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος που έχει πλήξει το νησί.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλους και ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επιθεωρούν από αέρος με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας τις φωτιές του νησιού, και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε ευρεία σύσκεψη των φορών προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Κατά την επιχείρηση για την κατάσβεση του πύρινου μετώπου, τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, από το πρωί της Κυριακής στο σημείο επιχειρούν 170 πυροσβέστες με 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 11 ΟΤΑ, 15 εθελοντές, 36 στρατιώτες και 3 μηχανήματα. Από αέρος, επιχειρούν 7 αεροσκάφη Canadair, 2 PZL και έξι ελικόπτερα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση του καλοκαιριού.

Η πυρκαγιά ξέσπασε από κεραυνούς σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, τα οποία κινούνται ανεξέλεγκτα στο ορεινό κυρίως τμήμα του νησιού, έχοντας κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα με πεύκα. Οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε αρκετούς ορεινούς οικισμούς, ενώ πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.