Το θρίλερ της δημοπρασίας: Από τα 58 «χτυπήματα» Κιμπουρόπουλου στα 117 του Μαρινάκη

Τουλάχιστον 10 ώρες και 58 «χτυπήματα» χρειάστηκαν να πραγματοποιηθούν από τους οχτώ συμμετέχοντες, ώστε να κατοχυρώσει ο πρώτος προσωρινός υπερθεματιστής την πρώτη τηλεοπτική άδεια. Η δημοπράτηση της ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Τρίτης,και το τίμημα “έκλεισε” στα 43,6 εκατ. ευρώ και στην εταιρεία ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου.

kibouropoulos

Πολύ πιο χρονοβόρα και επίπονη αποδείχθηκε η διαδικασία για την κατακύρωση της δεύτερης άδειας που κατέληξε στην εταιρεία ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα. Ύστερα από ένα διάλειμμα 2-3 ωρών από τα χτυπήματα για την πρώτη άδεια, οι επτά πλέον υποψήφιοι στήθηκαν ξανά μπροστά από τα τερματικά προκειμένου να καταθέσουν εκ νέου τις προσφορές τους.

kalogritsas

Αυτή τη φορά οι ώρες και τα ποσά αποδείχθηκαν πολύ υψηλότερα από εκείνα του πρώτου γύρου. Συγκεκριμένα οι επτά συμμετέχοντες χρειάστηκαν περίπου 18 ώρες και 80 «χτυπήματα» για να δημοπρατηθεί η δεύτερη τηλεοπτική άδεια. Τελικός υπερθεματιστής αναδείχθηκε στις 15:25 το μεσημέρι της Τετάρτης ο γιος του Χρήστου Καλογρίτσα, που πρόσφερε 52,6 εκατ. ευρώ.

kiriakou

Για την τρίτη άδεια τα ποσά που έπεφταν ήταν πολύ περισσότερα από εκείνα που δαπανήθηκαν στις προηγούμενες δύο τηλεοπτικές άδειες. Οι έξι πλέον υποψήφιοι που είχαν απομείνει για δύο άδειες ήταν έτοιμοι να δώσουν τα ρέστα τους προκειμένου να την αποκτήσουν. Τελικά μετά από 101 «χτυπήματα» των υποψηφίων καναλαρχών και όταν πλέον είχαμε πλησιάσει το μεσημέρι της Πέμπτης η τρίτη άδεια πέρασε στα χέρια της εταιρείας ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού που χρειάστηκε να καταβάλει 23 εκατ. ευρώ περισσότερα από εκείνα που δόθηκαν για τη δεύτερη άδεια, με το ρολόι να δείχνει πλέον 11:20 το πρωί της Πέμπτης.

Πλέον έμενε μόνο μία άδεια και οι πέντε εναπομείναντες υποψήφιοι μονομάχησαν για σχεδόν 15 ώρες, προκειμένου η τέταρτη και τελευταία τηλεοπτική άδεια να καταλήξει στον Βαγγέλη Μαρινάκη, εκπρόσωπο της εταιρείας ALTER EGO, που μετά από 117 γύρους προσφορών, πρόσφερε το ποσό των 73,9 εκατομμυρίων ευρώ.

marinakis

Μετά την ολοκλήρωση των προσφορών η ώρα ήταν πλέον 2:35 τα ξημερώματα της Παρασκευής και ο ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης βγήκε από την είσοδο του κτηρίου της ΓΓΕΕ και ανακοίνωσε ότι η δημοπρασία ολοκληρώθηκε και η κυβέρνηση θα βάλει στο ταμείο 246 εκατ. ευρώ.

Το νέο τηλεοπτικό τοπίο που ξημέρωσε θα είναι και το μεγάλο στοίχημα για όλους. Δύο νέοι καναλάρχες, οι κ. Μαρινάκης και Καλογρίτσας και δύο παλαιοί, οι κ. Κυριακού και Αλαφούζος, κρατούν στα χέρια τους τις τέσσερις άδειες, αλλά είναι άγνωστο ποιος θα είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για άλλες θεματικές και περιφερειακές άδειες.

Αίσθηση προκαλεί, βεβαίως, το γεγονός ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη μένει εκτός τηλεοπτικής αγοράς, καθώς δεν έλαβαν άδεια ούτε το Mega ούτε το Star. Εκτός αγοράς μένει φυσικά και ο επιχειρηματίας Δ. Κοντομηνάς με τον Alpha, ενώ διαψεύστηκαν οι προσδοκίες ορισμένων ότι και ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας θα «χτυπήσει» με μεγάλο ποσό μια άδεια.

Η αγωνία για τα κανάλια που έμειναν χωρίς άδεια και για την τύχη χιλιάδων εργαζόμενων σε αυτά είναι μεγάλη, όπως και στο Mega που δεν πήρε μέρος στη διαδικασία.

Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας εκφράζει με δήλωσή του ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ο κ. Παππάς ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στον διαγωνισμό, ακόμη κι εκείνους που τον αμφισβήτησαν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία  αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον», αναφέρει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Τι είπαν οι πρωταγωνιστές

«Η διαδικασία ήταν χιτσκοκική. Ο ΣΚΑΪ πήρε την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε στη χώρα» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ, Κώστας Κιμπουρόπουλος, επικεφαλής της ομάδας διεκδίκησης για όνομα του σταθμού του Φαλήρου.

«Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Θα δείτε τι έχει γίνει. Η άδεια για εμάς κράτησε περίπου 10 ώρες» τόνισε ο κ. Κιμπουρόπουλος, ενώ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις λέγονας ότι «οι πιο χρονοβόρες διαδικασίες αφορούσαν την 3η και την 4η άδεια, καθώς απαιτήθηκαν περίπου 14 ώρες για καθεμία».

«Είμαι χαρούμενος για τα έσοδα των αδειών στον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνω συγχαρητήρια στους νικητές» επεσήμανε ο Ιβάν Σαββίδης βγαίνοντας από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών.

Δεν περιμέναμε το τίμημα να φτάσει τόσο ψηλά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Star Κάρολος Αλκαλάϊ και πρόσθεσε ότι «καλό θα ήταν αυτή η διαδικασία να είχε γίνει αφότου αποφανθεί η δικαιοσύνη για όλα αυτά που εκκρεμούν. Η διαδικασία ήταν υπερβολική».

«Τα ποσά ήταν στον ουρανό. Όταν μια άδεια τηλεοπτική αγγίζει τα 75 εκατ. ευρώ. Διερωτώμαι τι θα πω σε ένα κανάλι διαμάντι και αδάνειστο όπως είναι ο Alpha και τι θα πω στους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν φέρει αυτό το κανάλι πρώτο στην τηλεθέαση. Έχουμε τις ελπίδες μας στα δικαστήρια», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΑLPHA, Δημήτρης Φουρλεμάδης και σημείωσε πως με τα ποσά που δόθηκαν τα κανάλια δεν θα είναι βιώσιμα.