Τρεις στους τέσσερις που φτάνουν στα ελληνικά νησιά είναι οικονομικοί μετανάστες

Μόνο ένας στους τέσσερις είναι πρόσφυγας που φτάνει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο αρμόδιος αξιωματούχος και επισημαίνει ότι «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις υπηκοότητες καθώς μόνο ένας στους τέσσερις είναι πρόσφυγας και δυο στους τέσσερις έχουν προσφυγικό προφίλ».

Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από το Λιμενικό Σώμα που δείχνουν ότι απο τα 1.950 άτομα που εισήλθαν παράνομα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μόνο οι 500 ήταν Σύροι. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι οικονομικοί μετανάστες με το που πατήσουν πόδι στην Ελλάδα ζητούν αμέσως άσυλο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό προβλέπει ότι η γειτονική χώρα έχει τη δυνατότητα να κάνει άμεση μετεγκατάσταση όλων των Σύρων προσφύγων που δέχεται στο έδαφός της προς ευρωπαϊκά κράτη, διαδικασία που δεν είναι το ίδιο εύκολη όταν πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες. Η εκτίμηση των υπηρεσιών ασφαλείας είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν αποκλείεται να είναι ένα σχέδιο ασφυκτικής πίεσης προς την Ελλάδα με «όχημα» το προσφυγικό.