Συναγερμός στα νησιά του Αν. Αιγαίου από το νέο κύμα προσφύγων

Σε επιφυλακή βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς οι προσφυγικές ροές από την γείτονα χώρα παρουσιάζουν καθημερινά αυξητική τάση ενώ η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου συνεχίζει να είναι τεταμένη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημαρίδας «Tα Νέα» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβλέποντας το πρόβλημα αναμένεται να συγκαλέσει το προσεχές διήμερο διαδοχικές συσκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς, διακόπτοντας μάλιστα τις ολιγοήμερες διακοπές του.

Σύμφωνα με «Tα Νέα» οι αναπληρωτές υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας, κ.κ. Μουζάλας και Βίτσας έχουν κληθεί από τον πρωθυπουργό να επεξεργαστούν σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα θα απευθυνθεί πρωτίστως στους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να τους καταστήσει σαφές ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μία μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, ως αποτέλεσμα της εσωτερικής κατάστασης στη γείτονα χώρα.

Την ώρα που στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, έκδηλη είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό, μετά και τις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ε.Ε. Η αύξηση των προσφυγικών ροών ξεπερνά το 76% στο Αναταολικό Αιγαίο μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με την χθεσινή συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στα νησιά ξεπέρασαν τους 10.000.  Στην Χίο βρίσκονται 2.930 μετανάστες, ενώ καταγράφηκαν 35 νέες αφίξεις. Στην  Λέσβο  έφθασαν από χθες ακόμα 34 άτομα, ενώ στο νησί βρίσκονται συνολικά 4.129 μετανάστες. Στην Σάμο καταγράφηκαν 4 αφίξεις με τους εγκλωβισμένους μετανάστες να είναι 1.351. Στην Λέρο συνολικά βρίσκονται 673 μετανάστες, στην Κω 927 και στην Κάλυμνο 23, ενώ τις τελευταίες ώρες έφτασαν στο νησί ακόμη 17 μετανάστες.

Την ίδια ώρα δραματική είναι η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Αν. Αιγαίου, με τα κέντρα υποδοχής (hotspots) να φιλοξενούν περισσότερους ανθρώπους από αυτούς που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν. Από την πλευρά τους οι λιμενικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα επεισόδια μέσα στους χώρους όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι καθημερινά. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Λιμενικών Υπαλλήλων Χ’ίου-Σάμου κάνει λόγο για άκρως ασφυκτική και επικίνδυνη κατάσταση και σημειώνει ότι όσο περνάει ο καιρός τα νεύρα όλων «τεντώνουν».

Στην αντίπερα όχθη η κυβέρνηση διαμηνύει ότι στόχο έχει να μετακινήσει μετανάστες από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί ακόμα κάποια εξέλιξη.