Προσπάθεια προσηλυτισμού από Έλληνες Χριστιανούς που εργάζονται στο κέντρο κράτησης της Μόριας στη Λέσβο, «ανοκαλύπτει» με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τονίζεται πως η συγκεκριμένη ενέργεια έχει συμβεί σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τους προηγούμενους μήνες, με κάποιους εργαζόμενους μάλιστα να έχουν τυπώσει φυλλάδια στην αραβική γλώσσα με το Ευαγγέλιο του Αγίου Ιωάννη και να το έχουν διανείμει σε ανθρώπους που κρατούνται στη Μόρια.
Το φυλλάδιο, που παρουσιάζει ο Guardian, προσκαλεί όσους ζητούν άσυλο να υπογράψουν μια δήλωση στην οποία να αναφέρουν τα εξής: «Ξέρω ότι είμαι αμαρτωλός. Ζητώ από τον Χριστό να συγχωρήσει τις αμαρτίες μου και να μου χαρίσει την αιώνια ζωή. Επιθυμία μου είναι να αγαπάω και να υπηρετώ αυτόν τον κόσμο».
Οι μουσουλμάνοι κρατούμενοι που πήραν στα χέρια τους αυτό το έγγραφο είπαν πως θεωρούν “επαίσχυντη αυτή την κίνηση των εργαζομένων στο κέντρο”.
«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί πολλοί άνθρωποι εδώ είναι μουσουλμάνοι και έχουν πρόβλημα με το να αλλάξουν θρησκεία», είπε ο Μοχάμεντ, ένας κρατούμενος που προέρχεται από τη Δαμασκό. Και συνέχισε: «Μάλιστα, προσπάθησαν να το κάνουν αυτό κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, της πιο ιερής γιορτής των μουσουλμάνων».
Ενας άλλος Σύρος, ο Αχμέντ, είπε: «Σεβόμαστε όλες τις θρησκείες, αλλά αν εσύ είσαι χριστιανός και σου δώσω το Κοράνι, πώς θα νιώσεις;».
Οι κρατούμενοι ισχυρίζονται ότι το φυλλάδιο διανεμήθηκε από τουλάχιστον δύο εκπροσώπους της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) Euro Relief, που, όπως αναφέρει ο Guardian, είναι η μεγαλύτερη ενεργή ομάδα βοήθειας στο κέντρο της Μόριας, μετά την αποχώρηση πολλών ΜΚΟ λόγω της υπογραφής της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για το προσφυγικό.
Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, πως μπορεί το κέντρο κράτησης να είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ωστόσο “τον πιο σημαντικό ρόλο εκεί διαδραματίζουν οι ομάδες βοήθειας”.
Η ΜΚΟ Euro Relief ανέφερε στον Guardian ότι “αποδοκιμάζει τη διανομή τέτοιων φυλλαδίων”, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο “κάποιοι μεμονωμένοι εργαζόμενοι να τα διένειμαν κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας”.
Ο διευθυντής της Euro Relief, Στέφανος Σαμιωτάκης, δήλωσε στον Guardian: «Έχουμε αναλάβει ήδη δράση και οι εθελοντές μας ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρέπει να διανέμουν τέτοιου είδους φυλλάδια. Ο κώδικας δεοντολογίας μας αναφέρει ξεκάθαρα ότι αυτό είναι κάτι που απλά δεν μπορούν να κάνουν και ότι αν κάποιος το επιχειρήσει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πειθαρχικές κυρώσεις».
Τέλος, όσον αφορά στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αυτό δεν προέβη σε κανένα σχόλιο αν και ρωτήθηκε από τον Guardian για τα περιστατικά αυτά.