Έκθεση ΑΔΙΠ: Ούτε τρεις στους δέκα φοιτητές δεν παίρνουν το πτυχίο τους

Ούτε τρεις στους δέκα φοιτητές δεν καταλήγουν να πάρουν πτυχίο σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι ο ρυθμός και το ποσοστό αποφοίτησης μπορούν να θεωρηθούν ένδειξη της αποτελεσματικότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσιεύει σήμερα Τρίτη η εφημερίδα «Καθημερινή», ο μέσος όρος των ποσοστών αποφοίτησης των χωρών του δείγματος της UNESCO αυξάνεται διαχρονικά, ξεπερνώντας το 40% το 2014. Αν και οριακά, στην Ελλάδα το ποσοστό αποφοίτησης αυξάνεται ετησίως τα τελευταία χρόνια ωστόσο παραμένει περισσότερες από δέκα ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο – στο 27,8% το 2014. Το 2014 υπήρχαν 190.835 φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια, ΑΕΙ και ΤΕΙ που δεν είχαν ξεπεράσει τον κανονικό χρόνο σπουδών.

Αξίζει να αναφερθεί όμως, ότι ακόμα περισσότεροι – 213.098 φοιτητές – βρίσκονταν πέραν των κανονικών εξαμήνων της σχολής τους. Από τις 30 χώρες του δείγματος η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο μέσο όρο φοιτητών/διδασκόντων για το 2014, υπερδιπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Δηλαδή, ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 44,5 φοιτητές προς έναν καθηγητή, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18,6.