Πύρινος εφιάλτης στη Βόρεια Εύβοια - Εκκενώνονται οικισμοί

Εξακολουθεί να μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, με τους πυροσβέστες να κάνουν τιτάνιες προσπάθειες με σκοπό να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι εκκενώνουν τους κοντινούς οικισμούς, καθώς φοβούνται ότι οι φλόγες θα απειλήσουν τα σπίτια τους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη εντολή για εκκένωση οικισμών.

Η μάχη με τη φωτιά στην περιοχή Φαράκλα ήταν ολονύχτια. Το πρώτο φως της ημέρας, έδειξε μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το πύρινο μέτωπο είναι περίπου 12-15 χιλιόμετρα και μέχρι τώρα έχουν γίνει στάχτη τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δάσους.

Το μέγεθος της πύρινης λαίλαπας είναι τέτοιο που οι πυροσβεστικές δυνάμεις απλά φαίνονται πολύ αδύναμες.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα ξεκίνησαν τις πτήσεις από νωρίς το πρωί της Κυριακής, ενώ όλη τη νύχτα 120 πυροσβέστες έδιναν μάχη για να αποτρέψουν την επέκτασή της.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή Κατούνια, περίπου δύο με τρία χιλιόμετρα από τη Λίμνη, όπου είναι και η τελευταία εστία.

Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, στο σημείο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, 120 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 44 άτομα πεζοπόρο, και 30 στρατιώτες. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς έχουν σπεύσει δυνάμεις από τη Λαμία, την Καρδίτσα, την Ανδραβίδα και την Αθήνα.

Τι είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Νωρίτερα, ο Βαγγέλης Αποστόλου είχε δηλώσει ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, αναφέροντας μάλιστα ότι εντός της ημέρας θα έχουν σβηστεί και τα τελευταία μέτωπα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Εύβοια, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. «Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός, και είπε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

«Φαίνεται ότι υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας, γιατί και η ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, αλλά κυρίως γιατί πρόκειται για ένα δάσος το οποίο είχε τις προϋποθέσεις μέσα από τις αντιπυρικές του ζώνες, μέσα από τους δρόμους να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αλλά βλέπετε ότι οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ιδιαίτερα χθες το απόγευμα, οι ισχυροί άνεμοι δηλαδή, δυστυχώς είναι από τα μεγάλα προβλήματα που έχει η προστασία του δασικού χώρου, όταν έχουμε από τη μία μεριά την πυρόφιλη βλάστηση και από την άλλη δύσκολες καιρικές συνθήκες που δημιουργούν πολλά προβλήματα» είπε ο υπουργός.

Πιστεύουμε συνέχισε ο κ. Αποστόλου ότι είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση από δω και πέρα. «Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να είμαστε σίγουροι 100% ότι εντός της ημέρας θα έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί πρέπει να δούμε από την άλλη πλευρά τι ζημιές έχουν γίνει. Η πρώτη προσέγγιση που έχω είναι ότι περίπου στα 20 με 22 χιλιάδες στρέμματα είναι αυτά τα οποία έχουν καταστραφεί μέχρι αυτή την ώρα. Δεν έχω ακριβή πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και το ζωικό πληθυσμό. Από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές, όμως θα τα δούμε άμεσα θα τα εκτιμήσουμε, γιατί θα έρθουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από τον ΕΛΓΑ εκτιμητές για να εξετάσουμε ποια είναι η κατάσταση ακριβώς», ανέφεραν οι δηλώσεις του Υπουργού.

Μέτρα για του ρητινοκαλλιεργητές

«Υπάρχει και ένα ζήτημα που αφορά στους ρητινοκαλλιεργητές της Εύβοιας, καθότι μιλάμε για ένα δάσος που ρητινεύεται και αυτός ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά τη συγκομιδή της ρητίνης από δω και πέρα και για μερικά χρόνια», τόνισε ο κ. Αποστόλου. «Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί έχει την ιδιαιτερότητα η ρητίνη να είναι ένα προϊόν, το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό η ρητίνη. Θα δούμε όμως πως μέσα από διαδικασίες, θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος,που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους ανθρώπους».

Για τα αίτια

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, καθότι ξεκίνησε από κάποιο δάσος, όπου δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα φυσιολογικά, ο Υπουργός απάντησε: «Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις . Δεν μπορώ να σας πω ότι οφείλεται σε κάποια πρόθεση. Δεν δικαιολογείται και από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά , γιατί δεν μιλάμε για εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση π.χ για οικόπεδα. Ούτε υπήρχαν δραστηριότητες αγροτικού χαρακτήρα, οι οποίες μπορεί να δημιουργούσαν προϋποθέσεις για άλλου είδους εκμετάλλευση. Άρα μιλάμε για ένα δάσος καθαρό, για ένα συμπαγές δάσος. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη Βόρεια Εύβοια. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το δάσος το 1977 είχε καεί. Το δάσος που βλέπετε γύρω σας είναι ένα δάσος το οποίο έχει προκύψει μετά από αυτή την πυρκαγιά».

Μεγάλη φωτιά και στην Κρήτη

Ιδιαίτερα δύσκολη παραμένει και η κατάσταση στην Κρήτη, όπου το μέτωπο από τα Σαχτούρια μέχρι τις Μέλαμπες έχει κάψει μεγάλες εκτάσεις.

Μεγάλος αντίπαλος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, την ώρα που οι φλόγες πλησιάζουν την Αγία Γαλήνη χωρίς ωστόσο να υπάρχει λόγος για την εκκένωση του χωριού μέχρι στιγμής.

Η φωτιά που ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου απείλησε και τον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Παύλου, που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Ο οικισμός εκκενώθηκε προληπτικά.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 57 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο, 3 υδροφόρα του δήμου και 4 ιδιωτικά και 2 ελικόπτερα.

«Η φωτιά στα νότια του Ρεθύμνου ανάγκασε την πυροσβεστική και την αστυνομία να εκκενώσουν περιοχές και αυτή την ώρα εκκενώνεται η περιοχή Άι-Γιάννης, ένας μικρός οικισμός πριν την Αγία Γαλήνη… Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και απλά περιμένουμε την εξέλιξη της φωτιάς, η οποία ήδη έχει κάψει κάποιες πέργκολες σε σπίτια και ξενοδοχεία από όπου πέρασε, χωρίς όμως άλλες καταστροφές, η φωτιά», ανέφερε χθες το βράδυ ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Στο Πέρασμα της η πυρκαγιά έχει καταστρέψει ελαιώνες, χορτολιβαδικές εκτάσεις, δασικούς πυρήνες των περιοχών και αγροτικές καλλιέργειες», σύμφωνα με τον κ. Ταταράκη ο όποιος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δέκα χρόνια δήμαρχος, πρώτη φορά βλέπω τόσης μεγάλης ένταση φωτιά που να μας κρατάει καθηλωμένους… Καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και ευχόμαστε να καταλαγιάσουν οι άνεμοι».

Από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου καίει η φωτιά στη Τζιά

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Τζιά, όπου η φωτιά μαίνεται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Στο σημείο επιχειρούν οκτώ άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντές με δύο οχήματα, τρία οχήματα ΟΤΑ, τρία βυτιοφόρα και ένα ελικόπτερο, ωστόσο στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.