Επιστρέφουν στην Καβάλα οι 8 στρατιωτικοί

Με ελικόπτερο επέστρεψαν στην Καβάλα, οι 8 συλληφθέντες – 6 πιλότοι και δύο μηχανικοί – μετά τη δίκη τους για την παράνομη είσοδό τους στην Ελλάδα το βράδυ του πραξικοπήματος στην Τουρκία, την προηγούμενη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται πως το μονομελές πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε ποινές με αναστολή για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

Το δικαστήριο αποφάσισε να τους επιβάλλει ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή με ελαφρυντικό για το καθεστώς απειλής. Οι οκτώ Τούρκοι κρίθηκαν επίσης ένοχοι για παράνομη είσοδο στην χώρα και το δικαστήριο τους επέβαλε τρία χρόνια φυλακή με αναστολή.

Το δικαστήριο τους απάλλαξε από το αδίκημα της παράνομης πτήσης  στον ελληνικό χώρο.

Παράλληλα, διατάχθηκε η διοικητική κράτησή τους μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για χορήγηση ασύλου.

Έτσι οι συλληφθέντες γύρισαν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, η οποία έχει κατεβάσει όλα τα ρολά και φυλάσσεται από παντού, περιμένοντας πλέον την απόφαση της Ύπατης Αρμοστείας για χορήγηση ασύλου. Εκεί πιστεύεται ότι θα είναι ασφαλείς μακριά από τα σύνορα, μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Επισήμως η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα τηρηθεί η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου και θα εφαρμοστεί η ελληνική και διεθνής νομοθεσία.

Ωστόσο, επειδή έχει ζητηθεί η έκδοσή τους από την Τουρκία και  έχουν υποβάλλει αίτημα για πολιτικό άσυλο υπάρχει μια διεθνής διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.