Δύο μήνες φυλάκιση με αναστολή στους «8» Τούρκους-Οι καταθέσεις & τα επεισόδια έξω από το δικαστήριο

Ποινές με αναστολή ανακοίνωσε το μονομελές πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι αυτομόλησαν στην χώρα μας έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης της εξουσίας στην Τουρκία.

Το δικαστήριο αποφάσισε να τους επιβάλλει ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή με ελαφρυντικό για το καθεστώς απειλής. Οι οκτώ Τούρκοι κρίθηκαν επίσης ένοχοι για παράνομη είσοδο στην χώρα και το δικαστήριο τους επέβαλε τρία χρόνια φυλακή με αναστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αίθουσα επικράτησε ένταση την ώρα που ανακοινώνονταν οι ποινές ένας Τούρκος έβρισε στα τουρκικά τους κατηγορούμενους και στη συνέχεια ο εισαγγελέας ζήτησε την μεταφορά του στο αστυνομικό τμήμα.

Καταθέσεις των οκτώ

Είχε προηγηθεί η διαδικασία κατάθεσης των οκτώ στρατιωτικών της Αλεξανδρούπολης που από τις 12:00 βρίσκονται στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Πρώτος κατέθεσε ένας Έλληνας της ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, που συνέλαβε τους 8 αξιωματικούς. Είπε ότι “δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και πως το πρώτο πράγμα που ζήτησαν ήταν να παραδοθούν και να παραμείνουν στη χώρα μας”.

Ακολούθησε η κατάθεση του Τούρκου πιλότου του ελικοπτέρου, που επανέλαβε πως και οι 8 δεν έχουν καμία σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα. ”Δεν γνώριζα τι συνέβαινε εκείνες τις ώρες. Είχαμε εντολές να μεταφέρουμε τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη σε σημείο που υπήρχαν ασθενοφόρα. Όταν μάθαμε στο ίντερνετ τι ακριβώς συνέβαινε πήραμε τηλέφωνο τον συνταγματάρχη μας. Δεν τον βρήκαμε και αποφασίσαμε να φύγουμε από τη χώρα” είπε αρχικά.

Ο Τούρκος πιλότος τόνισε πως δέχθηκαν πυρά από Τούρκους αστυνομικούς, γεγονός που τους οδήγησε γρήγορα στην απόφαση να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. ”Αρχικά κρυφτήκαμε σε ένα δάσος μέσα στην Τουρκία, περιμένοντας να ξημερώσει. Το πρωί βγάλαμε τους χάρτες μας και μελετήσαμε αν έπρεπε να πάμε σε Βουλγαρία, Ρουμανία ή Ελλάδα. Τελικά καταλήξαμε στην Ελλάδα”.

aalex

Νωρίτερα, επικράτησε ένταση κατά την άφιξη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στο μονομελές πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης.

Τούρκοι δημοσιογράφοι κάλυπταν τις εξελίξεις, ενώ τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας προχώρησαν σε ζωντανές συνδέσεις, με τους αξιωματικούς να μπαίνουν αμίλητοι. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα.

Η ένταση ξέσπασε όταν μια διάσημη τρανσέξουαλ από την Τουρκία άρχισε να φωνάζει συνθήματα και να αποδοκιμάζει έντονα τους Τούρκους στρατιωτικούς.

pantsik7

Στα χέρια της κρατούσε την τουρκική σημαία, με τις αστυνομικές Αρχές να την απομακρύνουν από το χώρο και να μην την αφήνουν να πλησιάσει τους Τούρκους κατηγορούμενους.

”Έχουμε εμπιστοσύνη στον Ερντογάν και στον Τσίπρα. Πρέπει και οι 8 να εκδοθούν στην Τουρκία” φώναζε μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι οι στρατιωτικοί βαρύνονται με τις τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο.

pantsik7