Ξεκινά η δίκη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

Ενώπιον της Δικαιοσύνης οδηγούνται σήμερα οι οκτώ στρατιωτικοί που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Οι ίδιοι βαρύνονται με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα και συγκεκριμένα για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο.

Οι στρατιωτικοί θα μεταφερθούν στις 12.00 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης.

Όσον αφορά στο ζήτημα παροχής ασύλου, σύμφωνα με τις συνηγόρους των οκτώ κατηγορουμένων, σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησής τους, “οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα. Εφόσον υπάρξει και δεύτερη απόρριψη, υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια”.

Τέλος, όσον αφορά στον χρόνο εξέτασης της υποβληθείσας αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτός ορίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις 90 ημέρες, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν πως λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ενδεχομένως ο χρόνος να μην υπερβεί τις οκτώ με εννέα ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως  τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν, όσο και ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, ζήτησαν από τον Αλέξη Τσίπρα στις τηλεφωνικές του συνομιλίες, την έκδοση των στρατιωτών.

Ο Ερντογάν μάλιστα μιλώντας σε πλήθος Τούρκων πολιτών, ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι οι στρατιώτες θα εκδοθούν στην Τουρκία εντός δεκαπέντε ημερών. Παρόμοιες ήταν οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου μετά τη δική του επικοινωνία με τον Νίκο Κοτζιά. Ενώ αυτές είναι οι δηλώσεις των Τούρκων, από την ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία αντίδραση ή διάψευση, κάτι που συνιστά έμμεση επιβεβαίωση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μάλιστα χαρακτήρισε τους οκτώ στρατιώτες, «πραξικοπηματίες», ωσάν να τους έχει ήδη δικάσει ο ίδιος ή να έχει δεχθεί τις αιτιάσεις του τουρκικού καθεστώτος. Σε συνέχεια αυτών ο Τούρκος πρέσβης με δηλώσεις του, ουσιαστικά απείλησε την ελληνική κυβέρνηση με επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ζήτησε παρέμβαση στην δικαιοσύνη και στις αρχές ασύλου.