Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε πρώην στελέχη της ΕΒΖ για ζημιές άνω των 50 εκ. ευρώ

Ζημιές που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ υπέστη η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, όπως διαπιστώθηκε από σχετική έρευνα των οικονομικών διωκτικών αρχών. Η έρευνα έγινε έπειτα από μήνυση της σημερινής διοίκησης της βιομηχανίας στις αρχές του 2016, η οποία ανέθεσε σε ανεξάρτητη εταιρεία να προχωρήσει σε έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί το γεγονός αλλά και το ύψος της ζημιάς από το 2007 έως το 2015.

Από τα στοιχεία που έχουν προκύψει, ο αντιεισαγγελέας Εφετών, Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε την ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος πέντε πρώην προέδρων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών. Επίσης δύο πρώην εμπορικοί διευθυντές της ΕΒΖ κατηγορούνται για άμεση συνέργεια στην κακουργηματική απιστία και άλλοι τρεις πρόεδροι τριών εταιρειών-πελατών της ΕΒΖ για ηθική αυτουργία στην απιστία.

Τα 50 εκ. ευρώ προκύπτουν από ανείσπρακτες οφειλές των συγκεκριμένων εταιρειών-πελατών, με την ογκώδη αναφορά να σημειώνει ότι οι προηγούμενες διοικήσεις συνέχιζαν να χορηγούν ζάχαρη επί πιστώσει σε τρεις εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές δεν τηρούσαν τους όρους που προβλέπονταν στις σχετικές συμβάσεις, ενώ οι οφειλές ανέρχονταν σε τεράστια χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με την αναφορά, τα καταγγελλόμενα στελέχη της ΕΒΖ αύξαναν τα πιστωτικά όρια χωρίς να τηρούνται οι εγγυήσεις που προβλέπονταν στη σύμβαση.

Όλα τα στοιχεία για την υπόθεση περιέχονται στο πόρισμα που παραδόθηκε στον εισαγγελικό λειτουργό, ενώ εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι από τη συνεργασία με την πρώτη εταιρία, η ΕΒΖ φέρεται ότι υπέστη ζημιά 38 εκατ. ευρώ., από τη δεύτερη ζημιώθηκε με 15 εκατ. ευρώ κι από την τρίτη με 1,5 εκατ. ευρώ.

Η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί το επόμενο διάστημα στην ανακρίτρια Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, που θα καλέσει τα δέκα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε απολογίες.