Καχυποψία και φόβος: Το 65% των Ελλήνων έχει αρνητική γνώμη για τους μουσουλμάνους πρόσφυγες

Ως απειλή για την οικονομία αλλά και την ασφάλεια των χωρών τους αντιμετωπίζουν τους μουσουλμάνους πρόσφυγες περίπου οι μισοί πολίτες της Ευρώπης ανάμεσά τους και αρκετοί Έλληνες, όπως καταγράφει έρευνα του Pew, που δημοσιεύει το Politico.

Συγκεκριμένα, το 65% των Ελλήνων έχει αρνητική γνώμη για τους μουσουλμάνους, ενώ το 72% (τρίτη θέση μεταξύ των δέκα χωρών που έγινε η έρευνα) τους θεωρούν βάρος για την οικονομία, καθώς εκτιμούν ότι καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας ενώ επιβαρύνουν τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται επίσης ότι το 78% των Ελλήνων (πρώτη θέση ανάμεσα στις δέκα χώρες) θεωρεί ότι οι μουσουλμάνοι θέλουν να διαφοροποιούνται και δεν επιθυμούν να υιοθετήσουν τα έθιμα της χώρας μας. 

Η έρευνα έγινε σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία και Μ. Βρετανία, με περίπου 1.000 πολίτες σε κάθε χώρα να απαντούν, το διάστημα από τις 4 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου.

Πόσοι βλέπουν αρνητικά τους πρόσφυγες σε κάθε χώρα (πατήστε στο χάρτη για να δείτε το ποσοστό)

Ο οικονομικός αντίκτυπος των προσφύγων (με κόκκινο η άποψη ότι οι πρόσφυγες είναι «βάρος» γιατί παίρνουν τις δουλειές, με μπλε η άποψη ότι κάνουν ισχυρότερο τη χώρα με τη δουλειά και τα ταλέντα τους)
Η άποψη για τη φυλετική και εθνική διαφορετικότητα (με κόκκινο όσοι απάντησαν ότι η ενισχυόμενη διαφορετικότητα κάτι τη χώρα τους χειρότερο μέρος για να ζει κανείς, με μαύρο όσοι θεωρούν ότι δεν κάνει μεγάλη διαφορά και με γκρι όσοι θεωρούν ότι η διαφορετικότητα κάνει τη χώρα τους καλύτερο μέρος για να ζει κανείς).