ΣτΕ: Εκδικάζονται οι αιτήσεις ακύρωσης του νόμου Παππά

Συζητούνται σήμερα, σε έκτακτη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αιτήσεις ακύρωσης των τηλεοπτικών σταθμών σε βάρος των κανονιστικών πράξεων, που εκδόθηκαν για τη διαγωνιστική διαδικασία που αφορά στη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Αξίζει αν σημειωθεί πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν καταθέσει επίσης αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για τη δημοπρασία χορήγησης των αδειών και για την τιμή εκκίνησης.

Αίσθηση προκάλεσε χθες η επιστολή του αρμόδιου ευρωπαίου Επιτρόπου Γκ. Έτινγκερ στην ελληνική κυβέρνηση, που αποκάλυψε η εφημερίδα “Καθημερινή”. Στην επιστολή ασκείται κριτική στους χειρισμούς των κ. Παππά και Σπίρτζη και γίνεται λόγος για απόπειρα χειραγώγησης της ανεξάρτητης αρχής που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, κάτι που αντιβαίνει στα κοινοτικά δεδομένα.

Η κυβέρνηση καλείται σε αυστηρό τόνο να απαντήσει άμεσα γιατί δεν αξιοποιήθηκε ευρύτερα το τηλεοπτικό φάσμα, ενώ ασκείται κριτική για το γεγονός ότι δίδονται μόνον 4 τηλεοπτικές άδειες αφού, όπως αναφέρεται, ο περιορισμός του φάσματος αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στην ίδια επιστολή γίνεται ακόμη λόγος για χειραγώγηση ανεξάρτητης αρχής, για συγκέντρωση εξουσιών σε κυβερνητικά στελέχη, για αντισυνταγματική αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις ανεξάρτητες αρχές, αλλά και για αντικοινοτική και προνομιακή μεταχείριση της ΕΡΤ.

Ο Επίτροπος Ψηφιακής Πολιτικής ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει απαντήσεις εντός δύο μηνών σχετικά με τις διατάξεις για την Εθνική Επιτροπή Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με διαδικασίες παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Απαντώντας, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ανέφερε ότι η επιστολή δεν σχετίζεται με το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και σημείωσε πως η Κομισιόν δεν έχει ζητήσει μέχρι τώρα “εξηγήσεις ή αποσαφηνίσεις” για τον σχετικό νόμο της κυβέρνησης. Για το θέμα υπήρξε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ, ο εκπρόσωπος Τύπου της οποίας έκανε λόγο για “επιστολή – κόλαφο” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκαλύπτει το σχέδιο της κυβέρνησης.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά τονίζοντας ότι “παρά τις πρόσφατες, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις του ‘Υπουργού Προπαγάνδας’, η χώρα διασύρεται και πάλι με ευθύνη της Κυβέρνησης” και σημείωσε ότι “αυτή τη φορά ο διασυρμός αφορά στον ίδιο τον πυρήνα της Δημοκρατίας. Στο θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται ελεύθερα και ανεμπόδιστα”.

Βολές κατά του αρμόδιου υπουργού άφησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας πως “ο Υπουργός Προπαγάνδας και πάλι πιάστηκε ψευδόμενος”.

Το Ποτάμι κατήγγειλε τη “συντηρητική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι έχει δείξει από νωρίς την απέχθεια της στις Ανεξάρτητες Αρχές”.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας κάνει λόγο για “ηχηρή παρέμβαση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επισημαίνει ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες είναι στον αέρα.