Ρόδος: "Κρανίου τόπος" μεγάλες εκτάσεις από την πυρκαγιά - Τεράστια οικολογική καταστροφή (εικόνες + video + upd)

Υπό έλεγχο ετέθη η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο το μεσημέρι στη Ρόδο στην περιοχή κοντά στο χωριό Απολακκιά. Η φωτιά που μαίνονταν επί δύο συνεχόμενες μέρες κατέκαψε στο πέρασμά της μεγάλες εκτάσεις αλλά και ζώα, ενώ από τη μανία της απειλήθηκαν και κατοικημένες περιοχές όπως το Ίστριο, η Αρνίθα, η Απολακκιά και η Μονόλιθος.

Οι αρχές μιλούν για τεράστια οικολογική καταστροφή που υπολογίζεται από 15.000 έως 25.000 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένης και των άγριων ζώων που ζούσαν στις δασικές εκτάσεις που κάηκαν.

ροδος

Ενδεικτική της καταστροφής είναι είναι η φωτογραφία που πόσταρε στο Facebook ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκος Θεοδωρίδης και απεικονίζει ένα ελάφι στο καμένο τοπίο που περιφέρεται αναζητώντας, προφανώς, καταφύγιο κοντά στους ανθρώπους.

elafaki-19

Η φωτιά, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ρόδου Αγαπητό Παλλά, προκλήθηκε από σπινθήρα θεριστικής μηχανής, όπως παραδέχθηκε κατά το dimokratiki.gr στο ανακριτικό της πυροσβεστικής και ο γεωργός που θέριζε το χωράφι του.

Μάχη με τις φλόγες έδινα επί δύο μέρες 22 οχήματα με δεκάδες πυροσβέστες, 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος επιχειρούσαν με το πρώτο φως της ημέρας δύο αεροσκάφη, με τη συνδρομή, στη συνέχεια, πέντε ελικοπτέρων

Οι δυνάμεις κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχο από οτ πρωί της Κυριακής τα μέτωπα τόσο στο Φράγμα της Απολακκιάς και την Ίστριο (χωριά που είχαν εκκενωθεί), όσο και προς την Μονόλιθο και τα Σιάννα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Ροδιακή» ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Πολιτική Προστασίας, Αγαπητός Πάλλας.

Στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Σαββάτου έπνεαν ισχυροί άνεμοι έως 7 μποφόρ κάτι που δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο το έργο των πυροσβεστών.

Όπως μετέδωσε χθες η ΕΡΤ, στο νησί, αργά το απόγευμα του Σαββάτου επιχειρούσαν 52 οχήματα της πυροσβεστικής και 20 του δήμου της Ρόδου, καθώς και 4 εναέρια μέσα. Στο νησί έφτασε και ομάδα της ΕΜΑΚ για να υποστηρίξει τις προσπάθειες, αλλά και ενδεχομένως να ξεκουράσει και κάποιους από τους πυροσβέστες που επιχειρούν από το πρωί.

Νωρίτερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος είχε καλέσει όλους τους ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου στο νησί  που είναι ικανά να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και τους πιστοποιημένους εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, να βοηθήσουν στην κατάσβεσή της.

Η φωτιά εκτιμάται ότι ξεκίνησε από δασική περιοχή μεταξύ Αρνίθας και Απολακκιάς, με τις φλόγες να έχουν φτάσει μέχρι το γήπεδο 5Χ5  στην πλατεία του χωριού. Εκτός από τις σημαντικές καταστροφές δασικών εκτάσεων που δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί, έχει καταστρέψει περιβόλια περιμετρικά του χωριού, έχουν καεί στάβλοι και αγροτικά μηχανήματα. Το χωριό εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας και οι πολίτες μεταφέρθηκαν στην Κατταβιά. Στο χωριό παρέμειναν μόνο οι άνδρες κάτοικοι για να βοηθήσουν εθελοντικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Την εκκένωση της Απολακκιάς ακολούθησε και η εκκένωση του χωρίου Ίστριο για λόγους προληπτικούς.

Σε ό,τι αφορά την έκταση που έκαψε η φωτιά, ο Αντιδήμαρχος Αγαπητός Πάλλας εξήγησε μιλώντας στην «Ροδιακή» ότι «πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίπτωση φωτιάς για την Ρόδο. Η πυρκαγιά έκαιγε σε μεγάλη έκταση και με μεγάλη ταχύτητα γεγονός που έκανε δύσκολη την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Περιοχές από την Απολακκιά, έως το Σκιάδι και την Ίστριο βρέθηκαν σε πύρινο κλοιό. Έχει καεί μια πολύ μεγάλη έκταση, αλλά όλα αυτά θα τα δούμε μετά την οριστική κατάσβεση της φωτιάς».