Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τινάζει "στον αέρα" την προστασία των ομαδικών απολύσεων

Εισαγγελική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τινάζει “στον αέρα” την προστασία των ομαδικών απολύσεων καθώς -όπως απεφάνθη- η ελληνική νομοθεσία που απαιτεί από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν προβούν σε ομαδικές απολύσεις δεν είναι συμβατή προς την ευρωπαϊκή.

Η απόφαση αυτή ελήφθη με αφορμή την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στις οποίες προέβη το 2013 η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ (που ανήκει στον γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικό όμιλο Lafarge). Έτσι, ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έκρινε ότι η ελληνική νομοθεσία δεν είναι συμβατή προς το κοινοτικό Δίκαιο.

Η ελληνική νομοθεσία, μεταξύ άλλων, απαιτεί από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν προβούν σε ομαδικές απολύσεις, και η οποία εξαρτά την εν λόγω έγκριση από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, από την κατάσταση της επιχειρήσεως και από το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.

Η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικράτειας κατά της απόφασης του Υπουργείου Εργασίας που απέρριπτε αίτημά της για την εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρίας που προέβλεπε και ομαδικές απολύσεις.