Συγκέντρωση όλων των προσφύγων στη Λέσβο, η πρόταση του Αυστριακού ΥΠΕΞ

Πρόταση για συγκέντρωση των προσφύγων που έχουν προορισμό τις χώρες της Ευρώπης σε κάποιο νησί έκανε ο νεαρός Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, σχολιάζοντας παράλληλα την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Τουρκία καθώς και τις κυρώσεις σε βάρος των χωρών οι οποίες αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες.

Αυτό που προτείνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι ένα σχέδιο ανάλογο με εκείνο που εφαρμόζεται σήμερα στην Αυστραλία αλλά και εκείνο που είχαν υιοθετήσει οι ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα με τη νήσο Έλις.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό πολιτικό το νησί για τη συγκέντρωση των προσφύγων θα μπορούσε να είναι η Μυτιλήνη, ένα σχέδιο που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες καθώς η διάσωσή τους δεν μπορεί να αποτελεί και ένα εισιτήριο για την Ευρώπη.

«Ένα τέτοιο νησί θα μπορούσε να είναι ο τρόπος πρόσβασης στην Ευρώπη. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σύστημα με τάξη», σχολίασε ο Κουρτς. Σε ερώτηση για το αν αυτή η ευρωπαϊκή νήσος Ελις θα μπορούσε να είναι η Λέσβος ή η Λαμπεντούζα, απάντησε: «Ποιος θέλει να μείνει σε ένα νησί όπως η Λέσβος και να μην έχει ελπίδα για άσυλο».

Αυτό που ισχύει σήμερα στην Αυστραλία, είναι ότι οι πρόσφυγες που έχουν προορισμό την Ήπειρο της Ωκεανίας είτε αποτρέπονται είτε συγκεντρώνονται σε καταυλισμούς στο Ναούρου και την Παπούα Νέα Γουινέα. Εκεί καταγράφονται και βρίσκονται σε αναμονή ενώ τα αιτήματά τους είναι υπό εξέταση.

«Το μοντέλο της Αυστραλίας δεν θα μπορούσε βέβαια να εφαρμοστεί πλήρως, αλλά οι αρχές του μπορούν να ισχύσουν και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών στην εφημερίδα Die Presse.

Ο Κουρτς, υπενθύμισε ότι κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα οι μετανάστες που έφταναν στις ΗΠΑ μεταφέρονταν πρώτα στη νήσο Έλις. Σημειώνεται ότι η νήσος δε λειτουργούσε ως κέντρο κράτησης για όλους, παρά μόνο για όσους ήταν φορείς ασθενειών.

Όσο για τη σχέση εξάρτησης της Ευρώπης από την Τουρκία για το ζήτημα του Προσφυγικού, ο Κουρτς προειδοποίησε ότι “η Άγκυρα μπορεί να τερματίσει ανά πάσα στιγμή τη συνεργασία. Αν εξαρτηθούμε από αυτή, μπαίνουμε σε μία επικίνδυνη εξάρτηση. Το plan A πρέπει να είναι μία ισχυρή Ευρώπη, ικανή να προστατεύσει τα σύνορά της και να αποφασίσει η ίδια ποιος μπορεί να έρθει και ποιος όχι. Αυτή η απόφαση δεν μπορεί να ανατεθεί στην Τουρκία».

Αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες, ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας σημείωσε: «Αν θέλουμε να καταστρέψουμε την ΕΕ, αυτός είναι ένας λογικός τρόπος».