Στις ελληνικές θάλασσες ιστιοφόρο από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

Είναι το μοναδικό σκάφος που κατάφερε να “επιζήσει” από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σκαρί του έχει μήκος 22 μέτρα, διαθέτει δύο κατάρτια, οκτώ πανιά και δέκα δίκλινες καμπίνες ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως και 20 άτομα.

Πρόκειται για το ιστορικό ιστιοφόρο «Hoppet» το οποίο βρίσκεται από την Παρασκευή στην Ελευσίνα  για να παραβρεθεί στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου για το πρότζεκτ «Meeting Odyssey».

Το ιστιοφόρο με σημαία Εσθονίας, συμμετέχει στο κοινωνικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεργασίας που ξεκινήσει από την Βαλτική Θάλασσα το 2014 για να φθάσει σήμερα στην χώρα μας.

Καλλιτέχνες και οργανωτές από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες θα ταξιδέψουν μαζί, οργανώνοντας εργαστήρια (workshops) και ανεβάζοντας θεατρικές παραστάσεις, με σκοπό να ανακαλύψει διαφορετικά καλλιτεχνικά τοπία και πολιτιστικά ήθη και να αναπτύξει νέες συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το ιστιοφόρο θα βρίσκεται στην Λέρο από τις 5 μέχρι τις 13 Ιουνίου, ενώ επόμενος του σταθμός θα είναι η Μυτιλήνη, όπου και θα βρεθεί από τις 15 έως και τις 20 Ιουνίου.

Το «Hoppet» θα επισκεφθεί επίσης το Λαύριο, την Ελευσίνα, την Ικαρία και την Σκύρο.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 350 καλλιτέχνες συμμετείχαν στις παραστάσεις του «Meeting the Odyssey», ενώ 19.000 θεατές είδαν την παράσταση σε 25 σταθμούς σε όλη την Ευρώπη.

Το πρότζεκτ που αποτελεί συνεργασία διαφόρων οργανώσεων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως καλλιτεχνικές και θεατρικές ομάδες, έχει ως εταίρο από πλευράς Ελλάδας την ομάδα «Theatro Anapoda».

 

(φωτογραφίες: Στέλιος Μισινάς/Eurokinissi)