Σε εξέλιξη η απομάκρυνση των προσφύγων από την Ειδομένη - Πλάνα από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ (βίντεο)

Σε μια προσπάθεια να διασκέδασει τις εντυπώσεις, η Ελληνική Αστυνομία έδωσε σήμερα το μεσημέρι στη δημοσιότητα ένα βίντεο από την επιχείρηση των ανδρών των ΜΑΤ για την εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης. Προκειμένου να αντισταθμίσει τον αρνητικό αντίκτυπο που δημιουργήθηκε από τον αποκλεισμό του συνόλου των δημοσιογράφων από την περιοχή όπου διεξάγεται η επιχείρηση- πλην των κρατικών μέσων ενημέρωσης της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων- η ΕΛΑΣ, μέσω της κάμερας που έχει τοποθετηθεί στο ελικόπτερο, καταγράφει στα πλάνα της, τους μετανάστες να επιβιβάζονται στα δεκάδες λεωφορεία που έχουν επιστρατευθεί για την μεταφορά τους σε άλλες δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα.

Μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον, 1.100 πρόσφυγες και μετανάστες  έχουν μετακινηθεί από την Ειδομένη με 18 λεωφορεία που έχουν επιστρατευθεί από την ΕΛΑΣ. Οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί στις δύο πρώτες, από τις συνολικά έξι, ενοικιασμένες πρώην βιομηχανικές – εμπορικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενία προσφύγων στη Σίνδο και στο Δερβένι, όπου γίνεται ο διαχωρισμός τους με βάση την υπηκοότητα.

Η επιχείρηση στην Ειδομένη ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί με την περιοχή να έχει χωριστεί σε τομείς. Η αρχή έγινε από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθεί μέχρι τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος περίπου 1.400 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

eidomenh1

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

eidomenh3

eidomeni2

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης εκτίμησε ότι μέσα σε 10 ημέρες θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των προσφύγων από την Ειδομένη ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση- σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης».

Στο μεταξύ όπως μεταδίδουν ακτιβιστές που βρίσκονται στην περιοχή, οι μπουλντόζες έχουν φτάσει ήδη στην Ειδομένη ώστε να γκρεμίσουν τις σκηνές που έφτιαξαν οι πρόσφυγες που ζούσαν εκεί. Σύμφωνα με tweet ενός ακτιβιστή μάλιστα, έχει σταματήσει και η διανομή του φαγητού, ενώ όπως σημειώνει οι πρόσφυγες είναι «τρομαγμένοι και κουρασμένοι».

bull1
bull2

Ήδη από χθες το βράδυ, αστυνομικοί ειδοποίησαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης.