Κοινή δέηση Πάπα, Πατριάρχου και Αρχιεπισκόπου για τους πρόσφυγες

Την ανάγκη να υπάρξει υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αλλά και τον θαυμασμό του για τον ελληνικό λαό, που κράτησε ανοιχτή την καρδιά του, εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά την επίσκεψή του σήμερα στη Λέσβο.

Ο Ποντίφικας έφτασε στο νησί δέκα λεπτά μετά τις 10 το πρωί και αφού συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, επισκέφτηκε το hotspot της Μόριας. Ακολούθησαν δηλώσεις και γεύμα με οκτώ πρόσφυγες, ενώ αμέσως μετά οι τρεις προκαθήμενοι μετέβησαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου έγινε δέηση των τριών ιεραρχών για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο.

ιερυνωμος

Στη συνέχεια υπήρξε ενός λεπτού σιγή για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους διασχίζοντας το Αιγαίο και ακολούθησε η ρίψη στεφάνων στη θάλασσα.

στεαφανια

Επόμενος σταθμός του Πάπα ήταν το αεροδρόμιο του νησιού. Ο Πάπας ετοιμάζεται να αποχωρήσει για το Βατικανό λίγα λεπτά μετά τις 3. Ωστόσο, δεν θα φύγει μόνος του αφού μαζί του θα πάρει και 10 πρόσφυγες -οκτώ Σύρους και δύο Αφγανούς- που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες. Η ενέργεια ερμηνεύεται ως μήνυμα προς τους ηγέτες της ΕΕ για το προσφυγικό.

Νωρίτερα οι προκαθήμενοι των χριστιανικών Εκκλησιών ο Πάπας κ. Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος γευμάτισαν με τρεις οικογένειες προσφύγων. Το κοινό γεύμα περιελάμβανε το προγραμματισμένο για στον καταυλισμό σημερινό φαγητό, ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.

γευμα

Λίγο πριν, οι τρεις Ιεράρχες και αφού ολοκλήρωσαν τις ομιλίες τους υπέγραψαν κοινή έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, «της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης αλλά και των βαθυτέρων αιτίων της κατάστασης αυτής», μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους τρεις κορυφαίους θρησκευτικούς ηγέτες απαιτείται «μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων» στην ανθρωπιστική κρίση «που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».

Ο Πάπας της Ρώμης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μέσα από το χοτ σποτ της Μόριας ζητούν την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης.

Επίσης εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ’ αυτή την κρίση. Και απευθύνουν κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.