Εισαγγελικές έρευνες για... ελληνικό "χρώμα" στο σκάνδαλο των Panama Papers

Έλληνες φορολογούμενοι οι οποίοι εμπλέκονται με το τεράστιο σκάνδαλο των Panama Papers, βρίσκονται στο στόχαστρο εισαγγελέων που ασχολούνται με υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Οι έλεγχοι για τον εντοπισμό όσων… “γνωρίζουν” πολύ καλά την δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca του Παναμά είναι ήδη σε εξέλιξη ενώ εντός των επόμενων ημερών, οι εισαγγελείς -μέσω δικαστικής συνδρομής- θα αναζητήσουν από τις αρχές της χώρας της Κεντρικής Αμερικής επιπλέον στοιχεία για τους ελληνικής υπηκοότητας διαχειριστές σε off shore εταιρείες, που περιλαμβάνονται στα ντοκουμέντα τα οποία έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση του οικονομικού σκανδάλου από την Interational Consortium of Investigative Journalists (Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων) το οποίο “έπληξε” πολιτικά πολλές χώρες όπως την Ισλανδία, την Αργεντινή και την Βρετανία, αποκαλύπτεται ότι τα στοιχεία περιλαμβάνουν πληροφορίες για πάνω από 214.000 υπεράκτιες εταιρίες, στην πλειονότητά τους με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, που φαίνεται να διακινούσαν παράνομα χρήματα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα, στους -ελληνικού ενδιαφέροντος- φακέλους της παναμέζικης εταιρίας, περιλαμβάνεται το όνομα του συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου, του επίσης δικηγόρου και εμπλεκόμενου σε υποθέσεις διακίνησης παράνομων χρημάτων από εξοπλιστικά Σπύρου Μεταξά, του τραπεζικού στελέχους Κωνσταντίνου Λαναρά, των Πρ. Πετρίδη και Αλέξανδρου Πατούνη κ.ά.

Με βάση τα στοιχεία, σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της Ελλάδας στο σκάνδαλο, φαίνεται να περιλαμβάνονται 223 υπεράκτιες εταιρίες, 285 μέτοχοι εταιριών και περίπου 57 δικαιούχοι.

Οι έλεγχοι για όλα τα παραπάνω πρόσωπα, οι Εισαγγελείς έχουν ήδη αρχίσει ελέγχους στα οικονομικά τους στοιχεία.