"Καμπανάκι" από την Frontex: Τρομοκράτες ανάμεσα στους πρόσφυγες

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει επισήμως πλέον η Frontex, υποστηρίζοντας πως είναι πιθανό ανάμεσα στους πρόσφυγες που διεκδικούν άσυλο, να υπάρχουν και τρομοκράτες. Μάλιστα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία, επικαλέστηκε τους δύο τρομοκράτες από τις επιθέσεις που έγιναν στο Παρίσι, οι οποίοι είχαν περάσει από τη Λέρο. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι “οι επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο 2015 δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι παράνομες μεταναστευτικές ροές μπορεί να χρησιμοποιούνται από τρομοκράτες για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Η υπηρεσία συνεχίζει λέγοντας: “Δύο από τους τρομοκράτες μπήκαν από τη Λέρο και καταγράφηκαν από τις ελληνικές αρχές. Παρουσίασαν πλαστά χαρτιά από τη Συρία προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία καταγραφής του”. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Frontex, κρίνει πως το screening είναι απαραίτητο για να επιβεβαιώνεται η εθνικότητα των ατόμων που δεν έχουν μαζί τους διαβατήρια ή άλλα έγγραφα.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1,8 εκατ. άτομα πέρασαν παράνομα στα σύνορα. Παράλληλα όμως υπογραμμίζεται ότι ενδέχεται να έχει γίνει διπλή καταγραφή ατόμων από τις αρχές. Στην έκθεση της Frontex σημειώνεται ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ξεκίνησαν τα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα, με τα περισσότερα άτομα να προτιμούν διέλευση μέσω του βαλκανικού δρόμου και όχι μέσω Ιταλίας. Παράλληλα, η έκθεση καταγράφει αύξηση κατά 42% του αριθμού των μεταναστών από χώρες της ανατολικής και δυτικής Αφρική,ς όπως η Ερυθραία.

Τέλος, σχετικά με τους διακινητές, η Frontex αναφέρει αύξηση 20% στις συλλήψεις, ενώ τονίζει πως βρέθηκαν 12.000 από χώρες κυρίως όπως το Μαρόκο, η Ισπανία, η Αλβανία και η Συρία.