'Χάθηκαν' 100 μετανάστες στη Χίο, κατέφθασαν άλλοι 200 από την Τουρκία

Παρά το γεγονός ότι εχθές ξεκίνησε η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών από τη Χίο και τη Μυτιλήνη προς τη Τουρκία, σήμερα η κατάσταση θυμίζει σενάριο μυστηρίου. Περίπου 100 μετανάστες που θα μεταφέρονταν στην γειτονική Τουρκία… εξαφανίστηκαν! Η αστυνομία, έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Όπως αναφέρει και ο δημοσιογράφος κ. Φύκαρης της τοπικής εφημερίδας ‘Πολίτης’, τα περίπου 100 άτομα ήταν καταγεγραμμένα μέσα στο hot spot του νησιού. Μέσα στην όλη αναστάτωση που δημιουργήθηκε από την “απόδραση” των μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας που βρίσκεται στο λιμάνι, τα άτομα αυτά εξαφανίστηκαν. Μόλις 66 άτομα, έφυγαν χθες από τη Χίο για το Δικελί.

Το πλοίο της εταιρείας που έχει μισθωθεί για τη μεταφορά των μεταναστών στην Τουρκία παραμένει στο λιμάνι, ενώ χθες έφτασε στο νησί επιπλέον ενίσχυση με φρουρούς της Frontex. Η κατάσταση στο νησί τις τελευταίες ημέρες είναι εκρηκτική με πάνω από 200 πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν, για πέμπτη συνεχή ημέρα, στο λιμάνι.

Όπως ανέφερε ένα στέλεχος της Αστυνομίας, είναι σχεδόν αδύνατο να ταυτοποιηθούν τα προς επαναπροώθηση άτομα που βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στη Σούδα, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η εκκένωση του λιμανιού και η μεταφορά των προσφύγων εκ νέου από το κέντρο της πόλης στο hotspot. Η δημοτική αρχή σήμερα θα έχει συνεργασία με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις προκειμένου να εκκενωθεί το λιμάνι.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, ο αριθμός των μεταναστών που συνεχίζουν να αποβιβάζονται στα νησιά, διαρκώς αυξάνεται, αγγίζοντας τους 200 σε μόλις ένα 24ωρο. Από το πρωί της Δευτέρας και μέχρι σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί, στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 187 άτομα. Στη Χίο κανένας και στη Σάμο 20.