Επαναπροωθήθηκαν 136 μετανάστες από τη Λέσβο στη Τουρκία (vid-upd)

Έφτασαν λίγο πριν τις 10:00 σήμερα το πρωί στο Δικελί της Τουρκίας οι πρώτοι μετανάστες που απελάθηκαν από την Ελλάδα. Από τις 6 το πρωί μεταφέρθηκαν στα τουρκικών συμφερόντων πλοία στο λιμάνι της Λέσβου οι 136 μετανάστες, συνοδεία αστυνομικών της Frontex. Ανάμεσά τους ήταν οικονομικοί μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο και κυρίως το Πακιστάν. Μαζί τους ήταν και δύο Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι για προσωπικούς ρόλους και εθελοντικά μετέβησαν στην Τουρκία.

Ακόμα 66 οικονομικοί μετανάστες μεταφέρθηκαν από την Χίο στην Τουρκία με συνοδεία των αστυνομικών της Frontex. Η αποχώρηση συνεχίζεται βάσει της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Η συμφωνία προβλέπει ότι, για κάθε παράνομο μετανάστη που επαναπροωθείται από την Ελλάδα στην Τουρκία, ένας πρόσφυγας (από τη Συρία ή το Ιράκ) θα γίνεται εθελοντικά δεκτός από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα Τουρκικά Μέσα σήμερα 35 Σύροι θα μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί θα ταξιδέψουν αεροπορικά στο Ανόβερο της Γερμανίας.

Όμως, από τη στιγμή που οι μετανάστες πληροφορήθηκαν ότι, ξεκινά η επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, ξεκίνησαν τα αιτήματα ασύλου στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, από τα 2800 άτομα που βρίσκονται στο hot spot της Μόριας, στη Μυτιλήνη, τα 2.000 δήλωσαν την πρόθεσή τους να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Οι υπηρεσίες Ασύλου, είναι σχεδόν ανύπαρκτες ενώ αναμένεται να στελεχωθούν τις επόμενες μέρες.