Λίγες για τους πολίτες οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Δεν είναι πολλοί οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα, με την κοινή γνώμη να διαφωνεί με τη μείωση του αριθμού των καναλιών, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας γνώμης, που διεξήγαγε, για λογαριασμό της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, η Metron Analysis.

Σύμφωνα με την έρευνα η πλειοψηφία των ερωτώμενων (66%) δεν δέχεται ότι οι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί είναι πολλοί, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στην ερώτηση για το αν πιστεύουν ότι είναι πολλοί ή λίγοι.

Στους ερωτώμενους επισημαίνεται ότι σήμερα υπάρχουν στη χώρα μας οκτώ τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας γενικού ενδιαφέροντος, ενώ σύμφωνα με το νόμο της κυβέρνησης θα πρέπει να περιοριστούν σε τέσσερις. Ερωτώμενοι αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη μείωση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας από οκτώ σε τέσσερις, το 76% απάντησε ότι διαφωνεί.

Η έρευνα μελέτησε και το αν οι ερωτώμενοι συμφωνούν ή διαφωνούν με το νόμο για την ιδιωτική τηλεόραση και τις τηλεοπτικές άδειες. Σχεδόν ένας στους δύο (49%) συμφωνεί με το νόμο για την ιδιωτική τηλεόραση και την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών.

Αρνητικά αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ερωτηθέντες και τον παραγκωνισμό του ΕΣΡ από την κυβέρνηση καθώς 8 στους 10 υποστηρίζουν πως την ευθύνη για την ρύθμιση και το νομικό πλαίσιο της τηλεοπτικής αγοράς θα πρέπει να το έχει το συνταγματικά κατοχυρωμένο όργανο. Το 15% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει αυτήν την αρμοδιότητα ενώ 4% απαντά πως την ευθύνη αυτή πρέπει να αναλάβει ένα άλλο όργανο.