Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθιερώθηκε το 1992, στην παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον και την ανάπτυξη στο Ρίο της Βραζιλίας, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν τον «λευκό χρυσό».
Παρά την ανάπτυξη, το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 900 εκατομμύρια ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ το 43% δεν διαθέτει υποδομές υγιεινής.
Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, αποτελεί αφορμή για την ευαισθητοποίηση όλων, στην υιοθέτηση απλών αλλά αποτελεσματικών καθημερινών πρακτικών, με τις οποίες και η κατασπατάληση του νερού αποφεύγεται και η εξοικονόμηση πόρων, υδάτινων και οικονομικών, επιτυγχάνεται.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Συνήγορος του Καταναλωτή υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα των διαρροών, οι οποίες αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες για υψηλές χρεώσεις των καταναλωτών που προσφεύγουν στην Αρχή.
Πρόκειται για αφανείς διαρροές σε σημεία του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και ιδίως στο φρεάτιο ύδρευσης ή για μικρές, εμφανείς διαρροές ή για μη ορθολογική χρήση της ύδρευσης (όπως με το αυτόματο πότισμα). Με σκοπό την αποτελεσματικότερη πρόληψη των υψηλών καταναλώσεων αλλά και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των υδάτινων πόρων, ο Συνήγορος του Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των προμηθευτών και των καταναλωτών, στη λήψη απλών μέτρων καθημερινής επιμέλειας.