Θρίλερ με την "τύχη" του πληρώματος (upd)

Εξακολουθούν να είναι αγνοούμενα τα τρία μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου Agusta Bell 212 του Πολεμικού Ναυτικού το στίγμα του οποίου χάθηκε από τα ραντάρ στις 2:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο, Ευάγγελο Αποστολάκη, το πλήρωμα παραμένει τυπικά αγνoούμενο αφού δεν έχουν βρεθεί σοροί.

Πρόσθεσε πως όταν χάθηκε το ίχνος του ελικοπτέρου – στις 02:45 – εκείνο πετούσε περίπου στα 400 πόδια ύψος.

Σχετικά με την ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε από την Τουρκία σημείωσε:

«Με το που ξεκίνησε η διαδικασία της έρευνας και διάσωσης, εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ από τις ελληνικές αρχές στις 04:05. Πάνω σε αυτή τη ΝΟΤΑΜ, βασίστηκαν οι τουρκικές αρχές και εξέδωσαν άλλη μία ΝΟΤΑΜ στην οποία ζήτησαν, όσοι λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση να απευθύνονται στις Τουρκικές αρχές».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Βήμα, οι Τούρκοι αμφισβητούν τις έρευνες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο μετά την πτώση του ελικοπτέρου με τους τρεις χειριστές που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σε ανακλητική NOTAM της τουρκικής ΝΟΤΑΜ Α0701/16 προχώρησε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με ΝΟΤΑΜ Α0701/16 η Τουρκία θεωρεί παράνομη την έρευνα διάσωσης που γίνεται στην Κίναρο, εκεί όπου εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Είχαν προηγηθεί τέσσερις τουρκικές ΝΟΤΑΜ με τις οποίες είχαν αποκρούσει τρεις ελληνικές που αφορούν δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ΝΟΤΑΜ

Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0265/16 καλύπτουν περιοχές που παρανόμως δέσμευσε η Τουρκία για όλο το 2016 με την ΝΟΤΑΜ Α5884/15.

Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0269/16 περιέχουν τομείς στα Ε-Τ σύνορα που κατά τη γνώμη της Τουρκίας είναι ασαφείς καθόσον πάντα κατά τη τουρκική άποψη δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς τα όρια στο Αιγαίο (περιοχή ανατολικά Μεγίστης).

Οι περιοχές που δεσμεύονται με την ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0270/16 περιλαμβάνουν περιοχές όπως ο Αγ. Ευστράτιος, τα Ψαρά, η Χίος, η Τήλος, η Χάλκη, η Ικαρία, η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Σάμος οι οποίες πάντα σύμφωνα με την τουρκική άποψη είναι αποστρατικοποιημένες με βάση την συμφωνία των έξι δυνάμεων, τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη συνθήκη των Παρισίων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε κανένα σενάριο στρατιωτικής εκπαίδευσης- άσκησης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στο ελικόπτερο επέβαιναν ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, διευκρίνισε ότι ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για νεκρούς.

«Όταν θα τους βρούμε θα μπορούμε να μιλήσουμε» είπε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού σε ερώτηση για το αν είναι νεκροί οι τρεις χειριστές.

Το στίγμα χάθηκε στις 2:45, ενώ θερμικό ίχνος εντοπίστηκε στις 4:40 τα ξημερώματα βόρεια της Κινάρου σε απόκρημνη περιοχή.

Στις 7:01 υπήρξε και οπτική επαφή με συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στα πλαίσια άσκησης που διεξάγεται στην περιοχή και η τελευταία φορά που έδωσε στίγμα ήταν όταν βρισκόταν στο ύψος της νησίδας Κινάρου, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.

Εκτιμάται ότι το ελικόπτερο αρχικά προσέκρουσε αρχικά σε ορεινό όγκο ο οποίος καταλήγει σε χαράδρα. Στη περιοχή βρ΄σικεται κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, ενώ οι καιρικές συνθήκες αυτή τη στιγμή είναι άσχημς.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχουν βρεθεί τα κορμιά των δύο πιλότων και του ενός μηχανικού, με μήνυμά του στο Twitter.

“Όλα όσα γράφονται για ανεύρεση σoρών είναι ψεύδη, ειδικές δυνάμεις τώρα προσεγγίζουν τουλάχιστον σεβαστείτε τις οικογένειες των αξιωματικών», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος πάντως επιστρέφει εσπευσμένα από τη σύνοδο του NATO στις Βρυξέλλες.

Στις 04:40 εντοπίστηκε από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης θερμικό ίχνος του, πάνω στην νήσο Κίναρο, σε απόκρημνο σημείο. Στις 07:01 υπήρξε και οπτική επαφή με συντρίμμια του ελικοπτέρου στο απόκρημνο αυτό σημείο του νησιού.

Νωρίτερα άλλο ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είχε εντοπίσει από αέρος τα συντρίμμια του μοιραίου Agusta Bell επάνω στη νησίδα Κίναρο.

Δήλωση Μητσοτάκη

«Σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε τα ξημερώματα στο Αιγαίο.

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Όπως όλοι οι Έλληνες, αισθάνομαι βαθύτατη θλίψη, για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε σήμερα τα ξημερώματα στα νερά του Αιγαίου, εν ώρα καθήκοντος προς την Πατρίδα.

Σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε.

Συγκλονισμένος, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.

Θα αποτελούν, πάντα, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας».

Σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται, από πολύ νωρίς το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την υπόθεση σχετικά με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που αγνοείτο από τα ξημερώματα.

Το ελικόπτερο συμμετείχε σε άσκηση εντοπισμού στόχων επιφανείας και το στίγμα του χάθηκε περίπου στις 2.45 τα ξημερώματα στο Αιγαίο.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης Αστραπή 2/16.

Η τελευταία φορά που έδωσε στίγμα ήταν όταν βρισκόταν στο ύψος της νησίδας Κινάρου, που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν τρια άτομα, οι δύο πιλότοι και ένας μηχανικός. Είχε απογειωθεί από φρεγάτα του ΠΝ στα πλαίσια άσκησης που διεξάγεται στην περιοχή.

Στον εντοπισμό του συμμετείχαν πλοία του Π.Ν, ένα C-130 και ένα Σούπερ Πούμα.

Η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ:

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα, λόγω του τραγικού συμβάντος της πτώσης του ελικοπτέρου στην Κίναρο.

Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, παρακολουθούσε από την πρώτη στιγμή την πορεία των ερευνών ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας.