Ένταση επικράτησε πριν λίγο στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου

Ένταση επικράτησε στην παρουσίαση του αποκαλυπτικού βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου «Έρωτας και Εξουσία» που πραγματοποιείται στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».  Ομάδα επτά περίπου ατόμων, εισέβαλαν στην αίθουσα της εκδήλωσης και άρχισαν να φωνάζουν «μαζί τα φάγατε».  Το επεισόδιο δεν διήρκεσε πολύ, καθώς οι «εισβολείς» απωθήθηκαν από τους συγκεντρωμένους και η παρουσίαση του βιβλίου συνεχίζεται κανονικά.

To βιβλίο της 92χρονης Μαργαρίτας Παπανδρέου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, προλογίζουν ο τέως αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Σωτήρης Μουσούρης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο γιος της συγγραφέως, Νίκος Παπανδρέου, η συντονίστρια του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη, Φωτεινή Σιάνου και η δημοσιογράφος Αμαλία Σκέπερς.

Προσερχόμενος στο Βιβλιοπωλείο «Ιανός» ο Νίκος ο Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Παρουσιάζουμε σήμερα το βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου, «Έρωτα και Εξουσία» που εξιστορεί τη σχέση της Μαργαρίτας με τον Ανδρέα Παπανδρεόυ, μία σχέση ερωτική, που ξεκινά από την δεκαετία του 40, και φθάνει στα μέσα της δεκαετίας του 90, όπου έχει και το οριστικό τέλος, και το βιολογικό και το νομικό. Αλλά μέσα από αυτό το βιβλίο, βλέπουμε την εποχή του οράματος, όταν χτιζόταν η Ελλάδα του 70 και του 80, και το πάθος για να αλλάξουν τα πράγματα σ’ αυτή τη χώρα. Άρα είναι ένα βαθιά πολιτικοποιημένο βιβλίο, που έχει όμως και όλα αυτά που βγάζουν τώρα τα ΜΜΕ με τα πικάντικα.

Η Μαργαρίτα είναι μία γυναίκα που λέει όλη την αλήθεια, είναι φεμινίστρια που πάντα πίστευε ότι δεν πρέπει να κρύψει τίποτα, και τα καλά και τα στραβά. Τον πρόλογο τον έχω γράψει εγώ ο ίδιος, οπότε τη δική μου άποψη την βρίσκει κανείς εκεί. Χρειάστηκε βέβαια να κάνω λίγο τα στραβά μάτια σε κάποια ιδιωτικά στοιχεία της μητέρας και του πατέρα μου. Στα δύσκολα κάνεις λίγο τον τυφλό και συνεχίζεις. Ομολογώ ότι δεν περίμενα αυτές τις αντιδράσεις, και ότι κάνοντας τα στραβά μάτια, μάλλον αυτοτυφλώθηκα. Εάν όμως δει κανείς το βιβλίο προσεκτικά, το 2% είναι οι ιδιωτικές στιγμές και το 98% είναι πολιτικό. Έχει το δικαίωμα ο καθένας στην οικογένεια Παπανδρέου, να πει την ιστορία του χωρίς λογοκρισία. Και ειδικά μια γυναίκα που έχει φθάσει τα 90 η οποία είναι σαν να έχει ζήσει 500 εκατομμύρια ζωές. Γιατί έχει ζήσει μία ζωή με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μία με τον Γιώργο. Η Μαργαρίτα είναι 92 ετών πλέον, και μέσα από αυτό το βιβλίο ήθελε να δείξει τις αξίες της. Γιατί οι αξίες αυτές, έχουν χτυπηθεί τα τελευταία χρόνια. Και αυτό το βιβλίο, πιστεύω ότι πιστεύει πως δικαιώνει την πορεία της».