"Πλημμύρα" ανυπαρξίας υποδομών

Η “θρυλική”, πλέον, και διαχρονική αδιαφορία του κράτους για τη δημιουργία και συντήρηση στοιχειωδών αντιπλημμυρικών υποδομών είναι η πραγματική αιτία, και όχι η βροχή, που μετέτρεψε για πολλοστή φορά τους δρόμους της Αττικής σε “ποτάμια”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελευσίνα χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, για τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων από ΙΧ αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί στη συμβολή των οδών Ωκεανίδου και Δημοκριτών, λόγω πλημμύρας στους δρόμους της περιοχής.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική δέχθηκε, στη διάρκεια της νύχτας, δέκα κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων από σπίτια σε Ελευσίνα, Μενίδι, Σαλαμίνα, Πεντέλη και Καλλιθέα.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στη Δυτική Ελλάδα.

Πολλά τα προβλήματα αυτή την ώρα σε Βάρδα, Βουπράσιο και Ψάρι, όπου το νερό της βροχής έχει μετατρέψει περιοχές σε λίμνες, ενώ σύμφωνα με τους υπευθύνους της Πολιτικής Προστασίας χείμαρροι έχουν υπερχειλίσει.

Στην Πατρών – Πύργου η κυκλοφορία διεξάγεται με πολλά προβλήματα, ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία στο ύψος του Βουπρασίου.

Προβλήματα εντοπίζονται επίσης στη Δυτική Αχαϊα, όπου και εκεί έχουμε υπερχείλιση χειμάρρων, όχι όμως όπως στην Ηλεία.

Κατολίσθηση σημειώθηκε στην παλαιά Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου, στην Παναγοπούλα, από φερτά υλικά εργοταξίου στην υπό κατασκευή Νέα Εθνική Οδό.

Κατολίσθηση επίσης σημειώθηκε στα Αραχωβίτικά, στο παλιό λιμανάκι. Στο σημείο βρίσκεται συνεργείο για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ειδικά στην πόλη Βάρδα έχουν πλημμυρίσει ο κεντρικός δρόμος, σπίτια και καταστήματα, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πλέουν στην περιοχή κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό πως η Πυροσβεστική ζήτησε ενισχύσεις για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις κλήσεις για απάντληση υδάτων.

Υπάρχουν επίσης κάποιες αναφορές κατοίκων για ανεμοστρόβιλο στην περιοχή, οι οποίες όμως για την ώρα δεν επιβεβαιώνονται. Στην περιοχή πάντως οι άνεμοι είναι ισχυρότατοι και αυτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ, Πρώτο Θέμα