Η μάχη του ΟΛΠ

Μια σειρά από «μάχες» δίνουν και ενίοτε κερδίζουν εκπρόσωποι φορέων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με αφορμή την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Η έντονη κινητικότητα προέρχεται από την πίεση χρόνου για τις διαδικασίες πώλησης, κάτι που, όπως λένε πληροφορίες από το λιμάνι, έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά όσων εμπλέκονται από το Μέγαρο Μαξίμου, την Ακτή Βασιλειάδη, το ΤΑΙΠΕΔ και τους Δήμους.

Έτσι, εκτός από την παράκτια ζώνη των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, από τη νέα σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως εξαιρέθηκε και η παράκτια ζώνη της Ψυττάλειας ύστερα από διαπραγματεύσεις της ΕΥΔΑΠ, στην οποία ανήκει το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στο νησί, και του ΤΑΙΠΕΔ που προωθεί την ιδιωτικοποίηση. Σύμφωνα με εκπροσώπους φορέων του Πειραιά δινόταν η δυνατότητα στον επενδυτή να κατασκευάσει στην Ψυττάλεια, σε χώρο πολύ κοντά στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της ΕΥΔΑΠ, εργοστάσιο αμμοβολής ή επεξεργασίας λυματολάσπης.

Από τη νέα σύμβαση φέρεται επίσης να εξαιρούνται δύο κτίρια μέσα στο λιμάνι του Πειραιά: των Λιμενοφυλάκων και της Πλοηγικής Υπηρεσίας.

Ναυπηγοεπισκευαστικά

Αναφορικά με τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, αναμένεται να οριοθετηθεί και να δοθεί αντί μηνιαίου ενοικίου από τον νέο επενδυτή προς τους εργολάβους. Σημειώνεται ότι στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ το 95% σχετικά με τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη αφορά έργα, τα οποία περιλαμβάνουν και την κατασκευή δύο νέων δεξαμενών. Μάλιστα, ο νέος επενδυτής που θα προκύψει φέρεται να δεσμεύεται στη νέα σύμβαση για ένα επενδυτικό πρόγραμμα 290 εκατ. ευρώ (από αυτά ποσό 120 εκατ. ευρώ προέρχεται από το ΕΣΠΑ και αφορά τον χώρο της κρουαζιέρας).
Οσο για το πώς θα απορροφηθούν αυτά τα κονδύλια, αφού τη χρήση του λιμανιού θα έχει αναλάβει ιδιώτης επενδυτής, δεν αποκλείεται να γίνει από τη Δημόσια Αρχή Λιμένος που σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθεί και θα είναι αυτή που θα «τρέξει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ δεν αποκλείεται ορισμένες από τις χρήσεις να δοθούν έναντι αντιτίμου.

Ανταποδοτικά

Στο σημείο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να είναι διαλλακτικό ως προς τα ανταποδοτικά τέλη προς τους δήμους αλλά και στη δημιουργία Αρχής Λιμένος, την οποία είχε ζητήσει και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας.

Πληροφορίες σημειώνουν ότι το ανταποδοτικό τέλος από το 3,7% πιθανόν να φθάσει στο 4%, ωστόσο όπως προβλέπει η πρώτη σύμβαση παραχώρησης, το ήμισυ του ποσού θα πήγαινε στο κράτος. Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να ζητήσουν να αλλάξει αυτό ακριβώς το σημείο και να πηγαίνει σχεδόν όλο το ποσό στους δήμους.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι δεν αναμένεται να αλλάξει η χρήση των χώρων της Πολιτιστικής Ακτής, που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, ένα αίτημα το οποίο είχε υποβάλει το υπουργείο Πολιτισμού.

Λιπάσματα

Σχετικά με την παράκτια ζώνη στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, τα οποία, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα», εξαιρούνται από τη σύμβαση παραχώρησης, υπήρξε παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, παρενέβη την Τετάρτη για το θέμα και την Πέμπτη η εξαίρεση «κλείδωσε» σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας με εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνεται ότι ο κ. Δρίτσας είχε ταχθεί υπέρ των διεκδικήσεων των δήμων ειδικά στο θέμα της εξαίρεσης της παράκτιας περιοχής των Λιπασμάτων.

Πηγή: tovima.gr