Η Ευρώπη να διαμορφώσει μια βιώσιμη διατροφική πολιτική

Οι πόλεις έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το διατροφικό σύστημα, μέσα από την αγοραστική δύναμη των κατοίκων και τις δημόσιες προμήθειες, υποστήριξε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας σε διήμερο συνέδριο για διατροφικά ζητήματα, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης EXPO Milano 2015.

Ο κ. Καμίνης εστίασε σε τρία πρακτικά ζητήματα, όπως η σήμανση των τοπικών προϊόντων και των τρόπων διάθεσής τους, η υποστήριξη για την αύξηση της βιολογικά καλλιεργούμενης έκτασης και η ανάγκη να επισημαίνονται τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα σε όλη την αλυσίδα από την παραγωγή ως την κατανάλωση, ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές τις επιλογές τους.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στο ρόλο των ευρωπαϊκών πόλεων στη διαμόρφωση μίας βιώσιμης διατροφικής πολιτικής για το μέλλον της Ευρώπης. Ειδικότερα, περιέγραψε τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνει η Αθήνα, λόγω της οικονομικής κρίσης, την τελευταία πενταετία, καθώς επίσης και την έξαρση του προσφυγικού κύματος.

Αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους ο δήμος αντιμετωπίζει με επιτυχία αυτά τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, τόσο μέσα από τις δομές που ανήκουν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων – ΚΥΑΔΑ όσο και μέσα από τη συνεργασία με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και της αγοράς.