Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944

Tο μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην οδό Κοραή 4 και οι μνήμες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

Ήταν η 12η Οκτωβρίου 1944, όταν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής αποχωρούσαν, αφήνοντας την Αθήνα ελεύθερη. Η γερμανική φρουρά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης υπέστειλε τη σημαία του Γ΄ Ράιχ και αποχωρούσε. Είχε παραμείνει εκεί κυματίζοντας επί 1264 ημέρες, από την Κυριακή 27 Απριλίου 1941, ημέρα της εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα. Από εκείνη την πρώτη εβδομάδα της κατοχής, το μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην οδό Κοραή 4 γνώρισε μία απρόσμενη χρήση.

Το 1938 η Εθνική Ασφαλιστική εγκαταστάθηκε στο νέο υπερσύγχρονο για την εποχή κτήριο, έργο των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Κριεζή και Αναστασίου Μεταξά, στο οποίο είχε προβλεφθεί αντιαεροπορικό καταφύγιο στα υπόγεια. Λίγες μέρες μετά την ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας, μέρος του κτηρίου επιτάχθηκε από την κυβέρνηση για τη στέγαση κρατικών υπηρεσιών. Στις 6 Μαίου 1941 το επέταξαν οι κατοχικές δυνάμεις και εγκατέστησαν διάφορες υπηρεσίες των γερμανικών στρατευμάτων και την Kommandatur. Μετά την απελευθέρωση, στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, το μέγαρο επιτάχθηκε για τρίτη φορά από το ΕΑΜ. Στη συνέχεια, στις αρχές Ιανουαρίου 1945, εγκαταστάθηκαν προσωρινά τα αγγλικά στρατεύματα και μετά την αποχώρησή τους το μέγαρο επέταξε, για τελευταία φορά, η ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, το κτήριο δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία μετά την περιπέτεια των επιτάξεων ανέλαβε σημαντικές εργασίες για την αποκατάστασή του και το 1991 συντήρησε και παρέδωσε στο κοινό τα υπόγεια κρατητήρια, τα οποία αποτελούν σήμερα ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο αφιερωμένο στην περίοδο της κατοχής.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944

Κοραή 4, Αθήνα, στάση μετρό Πανεπιστήμιο

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη – Σάββατο: 09:00 με 14:00

Κυριακή – Δευτέρα: κλειστά