Στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων οι «δίδυμοι» σεισμοί στην Εύβοια

Καθησυχαστικοί μεν, αλλά με επιφυλάξεις και διαφωνίες για το αν οι «δίδυμοι» σεισμοί που σημειώθηκαν τα ξημερώματα στον Ευβοϊκό ήταν οι κύριοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού μικρότερου των 5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή του Ευβοϊκού χωρίς αυτό -κατά την εκτίμησή του- να είναι ανησυχητικό.

«Ένας σεισμός ιδίου μεγέθους είναι πιθανός, αλλά εκείνο που θεωρώ πιο πιθανό ένα σεισμό της τάξης των 4,7 ή και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι μάλιστα πολύ θετικό να εκδηλωθούν κι άλλοι μετασεισμοί ανάλογου μεγέθους ώστε να αποσβεστεί πλήρως η όλη διαδικασία» εκτιμά ο κ. Λέκκας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών τονίζει ότι οι δίδυμοι σεισμοί προκλήθηκαν από την ενεργοποίηση μικρών παρακείμενων ρηγμάτων του ρήγματος της Αταλάντης, τα οποία «δεν έχουν τη δυνατότητα για μεγάλα σεισμικά μεγέθη. Συνεπώς αυτό που αναμένουμε είναι μικρές σεισμικές δονήσεις που μπορεί να φτάσουν έως 5,2 ή και 5,3 Ρίχτερ. Είναι θετικό ότι αποσβένεται σιγά-σιγά η ενέργεια με τους μετασεισμούς που εκδηλώνονται».

Ο κ. Λέκκας σημειώνει ότι δεν πρέπει να αναμένεται μεγάλος σεισμός από το ρήγμα της Αταλάντης στους επόμενους επτά έως εννιά αιώνες.

«Το ρήγμα της Αταλάντης είχε δώσει τον τελευταίο πριν από 110 χρόνια, το 1894. Από εκεί και πέρα δεν έχει προλάβει να γεμίσει ενέργεια. Γεμίζει ενέργεια κάθε 700, 800 έως και 900 χρόνια, συνεπώς έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αταλάντης».

Σε άλλες δηλώσεις του το πρωί, είπε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησης του γνωστού ρήγματος της Αταλάντης που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1894, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες σε 700 με 800 χρόνια μπορεί να δώσει έναν τέτοιο μεγάλο σεισμό.

Νωρίτερα, στο λογαριασμό του στο Twitter είχε γράψει ότι το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα του βορείου Ευβοϊκού στη νότια προέκταση του ρήγματος της Αταλάντης.

Συμπλήρωσε δε σε δηλώσεις του ότι η διπλή σεισμική δραστηριότητα προήλθε από υποθαλάσσιο ρήγμα του οποίου οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις και γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθούν επισταμένα το φαινόμενο.

Περισσότερο επιφυλακτικός ως προς το αν ο σεισμός αυτός ήταν ο κύριος, εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Οπως δήλωσε σήμερα το πρωί δεν αποκλείει νέο μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Ευβοϊκού, ωστόσο επεσήμανε ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ρήγματος της Αταλάντης.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ’ αυτό όμως. Εκτίμησε, δε, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.

Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ιστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος.

Δεν έχουμε καμιά ένδειξη για άμεσα επερχόμενο μεγάλο σεισμό από τον εστιακό χώρο του Ευβοϊκού Κόλπου δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας Βασίλειος Παπαζάχος. Όλη η χώρα μας είναι μια σεισμογενής περιοχή κι έτσι πρέπει να μάθουμε να ζούμε, σημείωσε και πρόσθεσε πως «εκτιμήσεις κάνουμε και μεις οι σεισμολόγοι».

Αντίθετα, ο γιος του, καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, κινήθηκε στη γραμμή Τσελέντη λέγοντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για τον κύριο σεισμό και πρέπει να είμαστε επιφυλακτκοί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δήλωσε στον Σκάι: «Η πρώτη εκτίμηση είναι πως είναι κύριοι σεισμοί και οι δυο, έχουμε μετασεισμική ακολουθία, κάτι που είναι θετικό, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ώρες για να αποφανθούμε πως πρόκειται για ομαλή μετασεισμική ακολουθία».

 

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64095293