Πύρινη «κόλαση» σε Λακωνία, Αττική, Χαλκίδα και Μαλακάσα- «Ψυχραιμία και εθελοντική προσφορά» ζήτησε ο πρωθυπουργός (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Τις «έκτακτες καιρικές συνθήκες» εμφάνισε ως αιτία των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται σε Λακωνία, Υμηττό, Χαλκίδα, και πριν από λίγο στη Μαλακάσα και σε ακόμη μερικά σημεία της χώρας, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε σημερινή του δήλωση.

Σημείωσε ότι όλες οι δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για να «αντιμετωπίσουμε πυρκαγιές σε Λακωνία, Υμηττό και τέσσερα ακόμη σημεία σε όλη τη χώρα, εξαιτίας των έκτακτων καιρικών συνθηκών».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  συνοδευόμενος από τον  υπουργό Εσωτερικών Διοίκησης Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση ενημερώνεται για την κατάσταση που επικρατεί στα μέτωπα των πυρκαγιών στη Νεάπολη και στον Καρέα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015.  Ο  πρωθυπουργός επισκέφτηκε το υπουργείο Άμυνας και στη συνέχεια το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί για τον συντονισμό για την κατάσβεση των πυρκαγιών, που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λακωνία και στον Καρέα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να συνδράμει ο στρατός και η αεροπορία και πως έχουν απογειωθεί δύο «καναντέρ» από θεσσαλονίκη και απογειώνονται από Ελευσίνα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου «Σινούκ».

«Χρειάζεται από όλους ψυχραιμία και εθελοντική συνεισφορά εκεί που ενδείκνυται και το επιτρέπει η πυροσβεστική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε για την υγεία των δύο πιλότων του «Καναντέρ» το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προπσγείωση νωρίτερα στην λακωνία.

Επίσης απευθύνθηκε στα ΜΜΕ σημειώνοντας ότι «χρειάζεται ψυχραιμία» και ότι έδωσε εντολή ώστε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση ανα δύο ώρες απο τον αρμόδιο αξιωματικό της Πυροσβεστικής «για έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση».

Επιβεβαίωσε ότι έγινε επίσημο αίτημα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό για βοήθεια, λέγοντας ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή «δεν έχουμε την εικόνα για άμεση ανάγκη συνδρομής» από άλλες χώρες. Τέλος είπε ότι αργά το απόγευμα θα προεδρεύσει ειδικής σύσκεψης για το θέμα των περιπόλων για την πρόβλεψη, αφού, όπως είπε, υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης αλλά και εμπρησμών.

Επικοινωνία με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, στον Καρέα υπάρχουν ακόμα φλόγες σε ορισμένα σημεία μέσα στα καμένα, η φωτιά δεν έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο –κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει το απόγευμα– έχουν καεί σπίτια και μια ταβέρνα και στην περιοχή ενεργούν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Με μεγάλα πύρινα μέτωπα βρίσκονται αντιμέτωπες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι σε Λακωνία, Υμηττό και Χαλκίδα. Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά ανάμεσα στον Πισσώνα και την Αφράτη της Εύβοιας.

Πριν λίγο, οι φλόγες έφτασαν 20 μέτρα μακριά από τα σπίτια στο χωρίο Αφράτι και η πυροσβεστική με την αστυνομία εκκένωσαν σπίτια στην αρχή του χωριού προληπτικά και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε άλλη περιοχή σε ασφαλές σημείο.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Ψαθά, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κατάσταση ειναι κρίσιμη μιας και το κυρίως μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο και βρίσκεται κοντά στο χωριό Αφράτι σε απόσταση 600 μέτρων. Στην περιοχή οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί και οι καπνοί έχουν καλύψει την ευρύτερη περιοχή και έχουν προκαλέσει τρόμο στους κατοίκους του χωριού Αφράτι.

Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ζώνη προστασίας, αλλά οι φλόγες είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Ηδη, στην περιοχή επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις απ’ όλη την Κεντρική Ελλάδα, εθελοντές και οχήματα από το Δήμο Δισρφίων Μεσσαπίων, όπως και εναέρια μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και μεταφέρονται και άλλες από την Κεντρική Ελλάδα, τη Λαμία, την Λειβαδιά την ‘Αμφισσα και το Καρπενήσι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης απέστειλε αίτημα για βοήθεια σε εναέρια μέσα στη Γαλλία και την Ιταλία και αναμένεται η απάντηση. Mε εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος έχει μεταβεί στη Νεάπολη για τις πυρκαγιές που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή. Με εντολή του Πρωθυπουργού ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης μεταβαίνει στη Λακωνία.

Στο μέτωπο του Καρέα πήγε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όπου αντιμετώπισε την οργή ορισμένων κατοίκων, οι οποίοι του επιτέθηκαν λεκτικά ότι ήρθε για λόγους «μικροπολιτικής» και του ζήτησαν να φύγει. Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και μεγάλη εθελοντική προσφορά. Είναι αξιοθαύμαστη η συμβολή του λαού».

Εκκενώθηκαν οι εγκαταστάσεις του «Χαμόγελου του Παιδιού» και της Μονής του Αγίου Ιωάννη στον Καρέα. Τα 28 παιδιά και το προσωπικό του σπιτιού είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί σε άλλο σπίτι του εθελοντικού οργανισμού, στο Περιστέρι.

«Έπρεπε να εκκενώσουμε το σπίτι, λόγω του καπνού που υπήρχε. Επίσης, τα παιδιά αυτά έχουν βιώσει δύσκολες καταστάσεις στη ζωή τους και γι’ αυτό η διαχείριση του φόβου είναι εξαιρετικά απαιτητική», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος. Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, οι κινητές μονάδες και η ομάδα διάσωσης του οργανισμού παραμένουν στην περιοχή, σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν.

Τέσσερις ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδα Χρονίων Παθήσεων της περιοχής του Καρέα, μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, στο νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο με εντολή του Υπουργού Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Εξάλλου, ένας πυροσβέστης έχει επίσης μεταφερθεί με δυσφορία σε νοσοκομείο της Αττικής.

Ζημιές σε ένα σπίτι και μία ταβέρνα έχει προκαλέσει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έως αυτή την ώρα, η μεγάλη πυρκαγιά, που είναι σε εξέλιξη στον Καρέα. Στην επιχείρηση κατάσβεσής της επιχειρούν πλέον 45 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Το έργο της Πυροσβεστικής δυσχεραίνουν ο δυνατός άνεμος και το γεγονός ότι υπάρχουν διάσπαρτες πολλές εστίες φωτιάς.

Την ίδια ώρα σε 24ωρη προληπτική φύλαξη θέτει ο Δήμος Αθηναίων τρία καίρια σημεία πρασίνου της πόλης, τον λόφο του Λυκαβηττού, τον λόφο του Φιλοπάππου και τον λόφο του Στρέφη και σε επιφυλακή στο Άλσος Ιλισίων και την Ακαδημία Πλάτωνος λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, οι οποίες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Υπάλληλοι των διευθύνσεων της Καθαριότητας, του Πρασίνου, των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Ελέγχου Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου Αθηναίων θα επιβλέπουν σε 24ωρη βάση τους βασικούς πνεύμονες πρασίνου της πρωτεύουσας, από σήμερα και έως ότου πάψουν να ισχύουν οι προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.  Επίσης, ανταποκρινόμενος αμέσως στο αίτημα του δήμου Βύρωνα, ο δήμος Αθηναίων συμμετέχει στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Καρέα, με τρία υδροφόρα οχήματα.

Eπικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η φωτιά στη Νεάπολη Βοιών, αφού καίει ανεξέλεγκτη και λόγω των ισχυρών ανέμων δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή της. Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μεγάλο μέτωπο κι έχει φτάσει ως τις παρυφές της Νεάπολης, μόλις 500 μέτρα από το Ναυτικό Μουσείο. Επιπλέον, απειλεί το χωριό Καστανιά στο πίσω του βουνού. Υπάρχουν πληροφορίες για έναν νεκρό 58χρονο από καρδιακό επεισόδιο. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, ο άτυχος άντρας είχε σπίτι στην περιοχή που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω της πυρκαγιάς, γεγονός το οποίο τον κατέβαλε. Πήγε με έμφραγμα στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης όπου και κατέληξε.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ η φωτιά έχει φτάσει πλέον κοντά στο νεκροταφείο της Νεάπολης. Εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας της πόλης, με τους γιατρούς και προσωπικό να παίρνουν ότι μπορούν από τα απαραίτητα πράγματα μαζί, άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρονται στο δημοτικό σχολείο, ενώ οι κάτοικοι που τα σπίτια τους είναι πολύ κοντά στη φωτιά έχουν ενημερωθεί επίσης να τα εκκενώσουν.

Χωρίς ηλεκτρικό έχουν μείνει τα Κύθηρα, καθώς λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη Νεάπολη Λακωνίας, έχει καταστραφεί ένα μέρος από τους πυλώνες κύριας τροφοδοσίας του νησιού. Αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί η εναλλακτική τροφοδότηση του νησιού μέσω της Ελαφονήσου και να καταβληθεί προσπάθεια με όλα τα διαθέσιμα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στην Πελοπόννησο για να αποκατασταθούν οι πυλώνες κύριας τροφοδοσίας μέχρι τις βραδινές ώρες του Σαββάτου ή τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Πυροσβέστης επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Καρέα, την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015.  Πολύ κοντά σε σπίτια έχει φτάσει, πλέον, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στον Καρέα, ενώ το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνει ο δυνατός άνεμος. Στην προσπάθεια κατάσβεσής της επιχειρεί αυτή την ώρα - παράλληλα με 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα - και ένα ελικόπτερο.   ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Νωρίτερα ένα αεροσκάφος «Καναντέρ» έκανε αναγκαστική προσγείωση πάνω από το χωριό Φαρακλό. Οι δύο πιλότοι είναι καλά στην υγεία τους και δύο ασθενοφόρα με γιατρό από το κέντρο υγείας Νεάπολης μεταβαίνουν στο σημείο για να τους παραλάβουν. Οι δύο χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 μεταφέρονται με ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Περίπου 300 άτομα είναι εγκλωβισμένα στην παραλία του Αγίου Νικολάου και αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται επιχείρηση απεγκλωβισμού. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μονεμβασιάς, Παναγιώτα Αλειφέρη, έχουν εκκενωθεί τα χωριά Φαρακλό, Λάχι, Αγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι.

Η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι στον Αγιο Νικόλαο, όπου οι φλόγες έχουν μπει μέσα στο χωριό και υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένα άτομα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τον αριθμό. Επιπλέον σημείωσε ότι έχει καεί άγνωστος αριθμός σπιτιών στην είσοδο του χωριού Λάχι και τρεις οικίες στο Φαρακλό.

καρεας

Στην περιοχή υπάρχει πολύ μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας από όλη την Πελοπόννησο και όχι μόνο, αλλά το έργο τους γίνεται δύσκολο γιατί οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί. Στην προσπάθεια της κατάσβεσης συνδράμουν πολίτες της περιοχής με ψεκαστικά και βυτιοφόρα καθώς και ελικόπτερα που κάνουν ρίψεις νερού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αεροπλάνα λόγω των ανέμων ήταν δύσκολο να επιχειρήσουν, ενώ τα ελικόπτερα λόγω του μεγάλου κυματισμού πηγαίνουν και παίρνουν νερό από τον όρμο της Πλύτρας. Μέσα από δύο χωριά, το Φαρακλό και το Λάκι, πέρασε η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από τις 4 τα ξημερώματα στη Νεάπολη Λακωνίας.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Μονεμβασιάς, Ηρακλή Τριχείλη, κάηκαν σπίτια, ωστόσο δεν κινδύνευσαν άνθρωποι. Πρόσθεσε ότι η φωτιά είναι τεράστια, εκτείνεται σε πολλά μέτωπα και δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εκτιμηθούν ζημιές. Επιπλέον στην περιοχή πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι.

Η φωτιά έχει μπει σε χωριά, είπε ο δήμαρχος στον ΣΚΑΙ και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε: «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πολύ δυνατών ανέμων και του εκτεταμένου πύρινου μετώπου». Ο δήμαρχος πρόσθεσε και εκείνος ότι έχουν εκκενωθεί τα χωριά Λάχι και Φαρακλό, καθώς και μια παιδική κατασκήνωση στο Λάχι και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο τα παιδιά, ενώ ανέφερε πως η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιά σε σπίτια, χωρίς όμως να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό. «Ο Νέρωνας θα έκανε πάρτι» είπε χαρακτηριστικά!

Μιλώντας στο Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Νίκος Τσόγκας είπε πως η φωτιά είναι πλέον ανεξέλεγκτη ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος για θύματα, αφού οι κάτοικοι των περιοχών που απειλούνται έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Επί τόπου επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα 14 ατόμων, τέσσερα οχήματα του Δήμου ενώ έχει δοθεί εντολή για τη συνδρομή δύο αεροσκαφών.

ΥΜΗΤΤΟΣ

καρεας

Μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σήμερα το μεσημέρι στον Υμηττό, πάνω από το Βύρωνα σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση. Ο Υμηττός αυτή την ώρα έχει καλυφθεί από πυκνό καπνό, ενώ στην Αττική πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι. Το πύρινο μέτωπο ξέσπασε μεταξύ του νεκροταφείου του Βύρωνα και της Λεωφόρου Κατεχάκη και βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Ο Δήμαρχος Κρωπιάς καταγγέλει για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού του Υμηττού.

Η φωτιά εκτείνεται σε δύο μέτωπα, το ένα δεξιά από το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, και το άλλο αριστερά από τον Καρέα, προς την Ηλιούπολη.  Στην περιοχή των Προσφυγικών η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και οι κάτοικοι προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι οι φλόγες έχουν φτάσει στην περιοχή «Αστυνομικά» της Ηλιούπολης και ακουμπούν ήδη τα σπίτια της περιοχής. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Αργυρούπολη. Οι κάτοικοι, οι δυνάμεις κατάσβεσης της Πυροσβεστικής και τα εναέρια μέσα δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς και στη μονή Αγίου Ιωάννη. Κανείς δεν μπορεί να φτάσει για να βοηθήσει και το μοναστήρι είναι περικυκλωμένο από φλόγες. Μέσα βρίσκονται τουλάχιστον 40 μοναχές οι οποίες και απεγκλωβίστηκαν. Στον Υμηττό επιχειρούν 140 πυροσβέστες, 70 οχήματα, 4 ελικόπτερα, 7 αεροσκάφη και 10 οχήματα δήμων.  Η επιχείριση αποδίδει, μπορεί και σε λίγο η πυρκαγια να έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και πύρινο μέτωπο στο Κορωπί όπου ξέσπασε σε έκταση με πεύκα και ελιές. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα. Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή της Μαλακάσας. Στην περιοχή επιχειρούν επτά οχήματα της Πυροσβεστικής με 20 πυροσβέστες.