Αντισυνταγματικό το πλαφόν των 6.000€ για αποζημιώσεις σε τροχαία κατά την εισηγήτρια του Αρείου Πάγου

Αντισυνταγματικό χαρακτηρίζει στην εισήγησή της στο Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου η Αεροπαγίτης Σοφία Ντάντου το πλαφόν των 6.000 ευρώ που ορίστηκε ως ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου» λόγω τροχαίων ατυχημάτων. Το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα σε περίπτωση κατά την οποία η ασφαλιστική εταιρεία κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ανακληθεί η άδεια λειτουργία της, ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο ή είναι αγνώστων στοιχείων.

Όμως, παρουσίασε έλλειμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ και τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας του με αποτέλεσμα με τον νόμο 4092/2012 να τεθεί ανώτατο πλαφόν το ποσό των 6.000 ευρώ για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων.

Η εισηγήτρια όμως θεωρεί τη σχετική ρύθμιση του νόμου 4092/2012 αντισυνταγματική, καθώς επίσης και την αναδρομική ισχύ της για περιπτώσεις αποζημιώσεων που προηγήθηκαν του νόμου. Αντισυνταγματικό θεωρεί και το επιτόκιο 6% για τους τόκους που βαρύνουν το επικουρικό κεφάλαιο καθώς «δεν αποτελούν καθ΄ εαυτοί θεμιτό δημόσιο συμφέρον για την επιβολή περιορισμών στα περιουσιακά δικαιώματα».

Αντίθετη άποψη είχε εκφράσει τον περασμένο Φεβρουάριο ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτης στο Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας ότι είναι συνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία και δεν προσκρούει στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος).

Το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει επιφυλαχθεί να εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις του.