Συγκίνηση και «πόλεμος ανακοινώσεων» στην «πρώτη» της ΕΡΤ

«Την ΕΡΤ δεν την άνοιξε η κυβέρνηση, την άνοιξαν οι αγώνες του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από το προαύλιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στο οποίο μετέβη αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες. Συμπλήρωσε ότι ήρθε «να συμμετάσχει στη γιορτή της Δημοκρατίας» και συμπλήρωσε ότι «όλοι θα κριθούμε από την λειτουργία της νέας ΕΡΤ για τη δημιουργία ενός πραγματικά δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα».
Στο Ραδιομέγαρο βρέθηκε επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, καθώς και πολλοί Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κλίμα ήταν ήδη ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο από το πρωί όταν άρχισε η επαναλειτουργία της ΕΡΤ ως τέτοιας. Από νωρίς το απόγευμα πλήθος κόσμου είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου προκειμένου να συμμετάσχει και στην συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες που διοργανώθηκε στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου.Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυναν Βουλευτές , στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστές. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, έκανε λόγο στην ομιλία του για την ανάγκη ενός δημοκρατικού νομοσχεδίου που πρέπει να κατατεθεί για την ΕΡΤ και για την πλήρη δημοκρατική της αποκατάσταση. Παρούσα στην συγκέντρωση ήταν και αντιπροσωπεία των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα με την εορταστική ατμόσφαιρα, όμως, έντονη είναι και η αντιπαράθεση που ξεκίνησε, ήδη, από τις πρώτες ώρες μετάδοσης του νέου προγράμματος της ΕΡΤ, των τριών τηλεοπτικών της καναλιών και των ραδιοφωνικών της σταθμών, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, η οποία σχολίασε καυστικά την εμφάνιση σειράς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τη συχνότητα της ΕΡΤ.
Το γεγονός ότι μετά την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου που εμφανίστηκε στην πρώτη εκπομπή της νέας ΕΡΤ και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν στις οθόνες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, (αν και φιλοξενήθηκαν και στελέχη της ΝΔ σε αυτές τις πρώτες εκπομπές) σχολιάζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ: «Σήμερα, θαυμάσαμε την ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη και ακομμάτιστη “νέα” ΕΡΤ. Αφού έδωσε το σύνθημα για την έναρξη του προγράμματος η κυρία Κωνσταντοπούλου, παρέλασε από το πρωί το μισό υπουργικό συμβούλιο, μαζί με τους γενικούς γραμματείς». Στη συνέχεια η ανακοίνωση επισημαίνει τη «σύνδεση με τον επίσης ακομμάτιστο ραδιοφωνικό σταθμό “στο Κόκκινο” για την ενίσχυση του πλουραλισμού και της πολυφωνίας» και καταλήγει κάνοντας λόγο για «κομματική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ».
Για κομματικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κάνει λόγο στη δική του ανακοίνωση το Ποτάμι το οποίο σημειώνει: «Με τη… δύσκολη “δημοσιογραφική” ερώτηση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου “πού βρίσκει το σθένος για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της” ξεκίνησε η νέα ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση μοιάζει πολύ με την παλιά. Υπουργοί της Κυβέρνησης παρελαύνουν, ενημέρωση βασισμένη στα non paper του Μαξίμου και “επαναστατικός” οίστρος για τη νίκη του κινήματος (της νυν και αεί ΠΡΟΣΠΕΡΤ) συνθέτουν μια γνωστή από τα παλιά εικόνα σε όλους μας. Μόνο οι Μπόλεκ και Λόλεκ λείπουν…».
Η ΕΡΤ «απάντησε» στην ανακοίνωση της ΝΔ με νέα ανακοίνωση όπου σημειώνεται ότι «σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εκπομπής “ΕΡΤ Ενημέρωση”, είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και στις τρεις ζώνες, οι κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης. Και ενώ οι δύο πρώτοι παρευρέθησαν, ο κ. Καραγκούνης, αν και είχε αποδεχθεί την πρόσκληση να συμμετάσχει στην πρώτη ζώνη της εκπομπής μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ Γιάννη Κουτσούκο, τελικώς ειδοποίησε μετά τις 23:00 ότι αδυνατεί να συμμετάσχει. Το προχωρημένο της ώρας δεν άφηνε περιθώρια για αντικατάστασή του».
Όσο για τη σύνδεση με τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», που επίσης επικρίθηκε, στην ανακοίνωση της ΕΡΤ αναφέρεται ότι «επρόκειτο για μια πράξη αβροφροσύνης, καθώς ο κ. Αρβανίτης ήταν συμπαρουσιαστής με τη Μαριλένα Κατσίμη στην “Πρωινή ενημέρωση” της ΕΡΤ επί σειρά ετών».  «Η ΕΡΤ δεσμεύεται για αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας θα διαπιστώσει ότι η δέσμευση αυτή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα γίνει πράξη» καταλήγει η ανακοίνωση.