Υπ.Υγείας: Συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες λόγω της συνεχιζόμενης πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο-Κλειστά τα σχολεία

Συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στην περιοχή του Ασπροπύργου εξέδωσε πριν από λίγο το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το νέφος που έχει καλύψει όλη την περιοχή, αλλά και μεγάλο μέρος της Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς που σιγοκαίει ακόμη από το περασμένο Σάββατο οπότε ξέσπασε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης της περιοχής.

Το Υπουργείο Υγείας καλεί τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς , παιδιά και ηλικιωμένοι να αποφύγουν κάθε δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Ταυτόχρονα, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώθηκε ότι την Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν σήμερα για την σύνθεση του τοξικού νέφους που κάλυψε την Αττική.

Νωρίτερα, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση με αφορμή σχετική μήνυση της Περιφέρειας Αττικής, είχε διαταχθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα αίτια και τις συνθήκες της πυρκαγιάς.

Για το θέμα που προέκυψε,  πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη το απόγευμα της Τρίτης στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση.  Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να πέσουν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις στη μάχη κατά της πυρκαγιάς προκειμένου να κατασβεστεί μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης.

Η φωτιά μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης δεν έχει κατασβεστεί πλήρως με αποτέλεσμα τα αέρια και οι χημικές ουσίες που εκλύονται από τα υλικά που εξακολουθούν να φλέγονται να έχουν προκαλέσει τη δημιουργία ενός επικίνδυνου για την υγεία νέφους το οποίο καλύπτει το μισό νομό Αττικής.

Από το περασμένο Σάββατο που ξεκίνησε η πυρκαγιά στο εργοστάσιο, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκδηλώσει αισθήματα δυσφορίας στη δυτική και νότια Αττική, ανάλογα και με τις μετεωρολογικές συνθήκες.

«Πρωταρχικό μέλημα είναι η συντομότερη ομαλοποίηση της κατάστασης από τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών στο Περιβάλλον λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών», τόνισε τη Δευτέρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατά την επίσκεψή στην ιδιωτική επιχείρηση διαχείρισης απορριμμάτων στον Ασπρόπυργο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.  Η Ρ. Δούρου πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, κάλεσε ειδικούς επιστήμονες για την μέτρηση της μόλυνσης και των επιπτώσεων της.

Ο αρμόδιος Υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης έθεσε ορισμένα ερωτηματικά λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η συγκεκριμένη επιχείρηση κάηκε τρεις φορές τα τελευταία τρία χρόνια και περιέργως πώς μετά από κάθε φωτιά η επιχείρηση επεκτεινόταν».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά ξεκίνησε από ξερόχορτα δίπλα στην περίφραξη του εργοστασίου και στη συνέχεια πέρασε στο εσωτερικό του προαυλίου με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε μεγάλους όγκους από χαρτόνια και πλαστικό.