Συγκέντρωση στο εργοτάξιο του μετρό στην Αγίας Σοφίας και πορεία μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του έργου, ζητώντας τη συνέχισή του και την ακύρωση των απολύσεων. Όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, την περασμένη Τρίτη απολύθηκαν 60 εργαζόμενοι από τον κατασκευαστικό τομέα του μετρό και έχουν παραμείνει συνολικά 80, ενώ από την άλλη, οι αρχαιολόγοι εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία, μία μέρα την εβδομάδα, για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ως τις 5 Ιουνίου, τελώντας σε αναμονή αποφάσεων.
Σημείωσαν ότι τα εργοτάξια στην Πυλαία και στο Συντριβάνι σφραγίστηκαν και απομακρύνθηκαν και οι οκτώ φύλακες του αρχαιολογικού τμήματος. Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων είναι σε επικοινωνία με τα γραφεία των κ.κ. Σταθάκη, Σπίρτζη και Δέδε και την Τρίτη, οι εκπρόσωποι των σωματείων τους και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης θα μεταβούν στην Αθήνα, όπου έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χ. Σπίρτζη για να συζητήσουν το θέμα.
“Παρά την αρχική αισιοδοξία, που υπήρξε στις αρχές Μαΐου με την εξαγγελία της συγκρότησης τριμερούς επιτροπής, μεταξύ κοινοπραξίας, της ‘Αττικό Μετρό’ και Υπουργείου για να βρεθεί λύση για το έργο, τα μέχρι τώρα μηνύματα που παίρνουμε είναι τελείως δυσοίωνα” τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων του μετρό Χάρης Κυπριανίδης, αναφέροντας το σταμάτημα των εργασιών από τις δύο, εκ των εταιρειών της κοινοπραξίας και τις απολύσεις των εργαζομένων.
“Περιμένουμε, στη συνάντηση με τον κ. Σπίρτζη, να ανατραπεί αυτό το κλίμα και να τού μεταφέρουμε τη θέλησή μας και τη θέληση των φορέων της πόλης να συνεχιστεί το έργο” πρόσθεσε. “Μία είναι η λύση, να συμφωνήσει η κοινοπραξία και η ‘Αττικό Μετρό’, υπό την ηγεσία του υπουργείου, σε ένα νέο χρονοδιάγραμμα” δήλωσε ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων Δημήτρης Παππάς.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα του μετρό Σταύρος Στέτσικας σημείωσε πως υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι οι 60 απολυμένοι θα μετακινηθούν στα έργα της επέκτασης της Καλαμαριάς και επεσήμανε ότι οι 80 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει είναι κι αυτοί σε καθεστώς αβεβαιότητας με την ολοκλήρωση των τελευταίων εργασιών ασφαλείας στο εργοτάξιο του σταθμού “Πανεπιστήμια”, εάν δε βρεθεί λύση για να προχωρήσει το έργο.
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων μετέβη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και συναντήθηκε με τη βουλευτή του κόμματος Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία ανέλαβε να ενημερώσει τους συναδέλφους της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ για να πραγματοποιηθεί συνάντησή τους με τους εργαζόμενους στο έργο του μετρό, παρουσία και του προέδρου του ΕΚΘ, στην Αθήνα, σε αίθουσα του κτιρίου της Βουλής, πριν από το ραντεβού τους στο υπουργείο με τον κ. Σπίρτζη.