Το 4ο Θερινό Σχολείο 23-29 Αυγούστου στη Λίμνη Πλαστήρα Καρδίτσας

Το 4ο Θερινό Σχολείο με θέμα “Νερό: Φυσικό και κοινωνικό/πολιτισμικό αγαθό” διοργανώνουν και φέτος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας σε συνεργασία με τον Δήμο της Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας. Το Σχολείο θα πραγματοποιηθεί 23 έως 29 Αυγούστου στο Δήμο της Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας.

Οι Θεματικοί Άξονες που θα αναπτυχθούν στο Θερινό Σχολείο είναι οι εξής:

-Το φυσικό/οικολογικό πλαίσιο (κύκλος του νερού, χωρογραφία των εσωτερικών υδάτων, υγροτοπικά συστήματα κ.α.).

-Νερό και παραγωγικά συστήματα (οι υδάτινοι πόροι στην παραδοσιακή και στη σύγχρονη κοινωνία).

-Ο «πολιτισμός του νερού». Η συμβολική και φαντασιακή προσέγγιση του νερού (αφηγηματικός λόγος, εθιμικές πρακτικές, λαϊκές τελετουργίες κ.α).

-Αναψυχή & τουρισμός (τοπίο, δραστηριότητες, λαϊκός πολιτισμός, μουσειακές αναπαραστάσεις του νερού κ.α.).

Στις ασκήσεις επιτόπιας έρευνας θα γίνουν καταγραφές όπως λαογραφική – ανθρωπολογική έρευνα γύρω από το νερό, ιστορικά τεχνικά έργα, συλλογικοί φορείς, φορείς περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τουρισμός / αναψυχή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως τις 30 Ιουνίου 2015 ενώ η τελική αξιολόγηση των αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου 2015.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις, τα μαθήματα, καθώς και η διαμονή/φιλοξενία των φοιτητών και των διδασκόντων θα πραγματοποιηθούν στη Νεράιδα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και σε τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές από τον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών. Ο ανώτατος αριθμός φοιτητών που μπορούν να συμμετέχουν είναι 25 άτομα και το ποσό συμμετοχής ορίζεται στα 80 ευρώ.

poster3.cdr

Υποβολή Αιτήσεων: tzoumerkasummerschool@gmail.com
Πληροφορίες: http://www.ha.uth.gr και http://www.evangelosavdikos.blogspot.gr