Σημίτης: "Δεν γνωρίζω τίποτα"

Τον Υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του “έδειξε” σαν αποκλειστικό υπεύθυνο των αποφάσεων για το εξοπλιστικό πρόγραμμα ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά την κατάθεσή του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου διεξάγεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό του Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων και τα όσα τους αποδίδονται. Η γνώση μου προκύπτει από τις εφημερίδες και τα δικαστήρια» είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σημίτης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Βήματος”, ο πρώην Πρωθυπουργός κατέθεσε ότι το επεισόδιο των Ιμίων το 1996 έδειξε ότι “οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν την ετοιμότητα και τον εξοπλισμό που έπρεπε να έχουν και γι αυτό δεν μπόρεσαν να επέμβουν εγκαίρως (…) Μετά τα Ίμια με συνάντησε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και μου επεσήμανε τις ελλείψεις και την υπεροχή της Τουρκίας σε εξοπλισμό (…) Κατόπιν τούτου, η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει σύγχρονα οπλικά συστήματα και να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις”.

Σημείωσε ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν υπεύθυνος «για τις όποιες εξελίξεις, καθώς αυτός κινεί τη διαδικασία. Στο υπουργείο Εθνικής υπάρχει πληθώρα οργάνων (…). Δεν έρχεται καμία απόφαση στο ΚΥΣΕΑ προτού υπογράψουν οι υπεύθυνοι αυτών των επιτροπών, ο προϊστάμενος, οι αρχηγοί κάθε όπλου και ο ΓΕΕΘΑ. Τότε έρχεται το αντικείμενο στον υπουργό».

Η πρόεδρος ρώτησε αν «μπορεί να χωρέσει δωροδοκία σε αυτές τις διαδικασίες» και ο πρώην Πρωθυπουργός απάντησε: «Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή», προκαλώντας την αντίδραση συνηγόρου του Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Εγώ δεν γνωρίζω τίποτε. Αν με ρωτάτε όμως να σκεφθώ αν μπορεί να γίνει, απαντώ ναι, αφού έγινε…», σημείωσε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι «μια δωροδοκία μπορεί να χωρέσει στο στάδιο πριν και μετά το ΚΥΣΕΑ”. “Δεν ξέρω αν δωροδοκήθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, δεν έχω καμία γνώση», πρόσθεσε.