"Πογκρόμ" απολύσεων επίκειται στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Στο δρόμο θα βρεθούν 6.500 εργαζόμενοι στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης σε όλη τη χώρα, τα οποία πρόκειται να κλείσουν στις 30 Ιουνίου. Με επιστολή τους προς το Υπουργείο Παιδείας, περιφερειακά στελέχη των Κ.Δ.Β.Μ. ζητούν την παράταση της σύμβασής τους και τη “γεφύρωσή” της με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Ζητούν επίσης να μην αντικατασταθούν «από νέα φουρνιά συμβασιούχων».

Στην επιστολή σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση του υπουργείου Παιδείας “έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους σε ολόκληρη την Ελλάδα, διαφόρων ειδικοτήτων και με πλούσια τυπικά προσόντα, να εργαστούν στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης ως περιφερειακά στελέχη ή εκπαιδευτές, πολλοί εκ των οποίων για πρώτη φορά. Μάλιστα, αν και συμβασιούχοι, κλήθηκαν να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος της οργάνωσης όλου του εγχειρήματος και να στήσουν κυριολεκτικά από την αρχή πάνω από 250 Κέντρα Δια Βίου Μάθησης στους Δήμους της χώρας, χωρίς καμία επιμόρφωση απ’ το φορέα πρόσληψης”.

“Ωστόσο, όπως σε όλες τις περιπτώσεις συμβασιούχων στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, που καλύπτουν τα οργανικά κενά του Δημοσίου, έτσι και στην περίπτωση αυτή αποτελούν αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαίωμα για αξιοπρεπή συνεχόμενη εργασία. Βλέπουν την πόρτα της εξόδου, μάλιστα, τη στιγμή που το κονδύλιo του ΕΣΠΑ, που λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015, δεν έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό και ενώ έχει εγκριθεί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014 – 2020» χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία των Κ.Δ.Β.Μ., με πρόβλεψη για επαναπρόσληψη νέων στελεχών (…)”.