Σαρακοστή και διατροφή

Η Σαρακοστή είναι μια μεγάλη περίοδος νηστείας (48 ημέρες), που ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο.

Του Σπυρίδωνα Μπενία

Κατά την περίοδο αυτή της νηστείας απέχουμε από όλα τα ζωικά προϊόντα όπως, κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια και αυγά.
Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, λαδερών, θαλασσινών, ζυμαρικών και ψωμιού. Η σαρακοστιανή νηστεία έχει αρκετά όμοια χαρακτηριστικά με την Μεσογειακή διατροφή.

Σήμερα, η Σαρακοστή θα μπορούσε να θεωρηθεί περίοδος πιο υγιεινής διατροφής, επικροτώντας το μέτρο μέσα στην αφθονία τροφίμων που υπάρχουν, ακόμα και σε αυτούς που δεν συνάδει με τον τρόπο ζωής τους.

Οφέλη της νηστείας

Κατά την περίοδο της νηστείας έχουν παρατηρηθεί ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό μας. Αναλυτικότερα, έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που νηστεύουν έχουν λιγότερο οξειδωτικό στρες, χαμηλότερη ολική χοληστερόλη και LDL (κακή χοληστερόλη) όπως και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Άλλα οφέλη που μας προφέρει η νηστεία είναι:

  • Η θωράκιση του οργανισμού μας από τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που βοηθούν στην ομαλή λειτουργεία του πεπτικού μας συστήματος.
  • Βοηθάει την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος μέσω της μειωμένης κατανάλωσης κορεσμένου λίπους ζωικής προέλευσης.

Μειονεκτήματα της νηστείας

Κατά την περίοδο της νηστείας ωστόσο πρέπει να προσέξουμε την πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης Β12.

Ασβέστιο

Λόγω της μειωμένης κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων δεν προσλαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Για αυτό τον λόγο εγκυμονούσες, παιδιά ή άτομα με έλλειψη ασβεστίου καλό θα ήταν να μην απέχουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τα γαλακτοκομικά και κατά συνέπεια να νηστεύουν.

Tips:

  • Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι οι ξηροί καρποί, το γάλα σόγιας, ο χαλβάς, το ταχίνι, το μπρόκολο.

Σίδηρος

Ο σίδηρος που περιέχεται στις φυτικές τροφές δεν έχει μεγάλη απορροφητικότητα σε σχέση με αυτόν της ζωικής προέλευσης. Επομένως, συστήνεται εγκυμονούσες, παιδιά, άτομα με σιδηροπενική αναιμία να μην νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βιταμίνη Β12

Εμπεριέχεται κυρίως σε προϊόντα ζωικής προέλευσης ωστόσο, υπάρχει και στους ξηρούς καρπούς, την μπύρα, στα θαλασσινά και σε ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Η τήρηση της σαρακοστιανής νηστείας θα προσφέρει στον οργανισμό μας πληθώρα ωφέλιμων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, συνεισφέροντας στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Όπως κάθε διατροφή έτσι και αυτή της νηστείας πρέπει να αποτελείται από ισορροπία, ποικιλία και εξατομίκευση για να μπορέσει ο καθένας μας να επωφεληθεί από αυτήν.

Καλή Σαρακοστή!

Μπενίας Σπυρίδων Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μπενίας Σπυρίδων Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος