Το σώμα μας ξέρει, ας το ακούσουμε λοιπόν!

Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί τρώμε χωρίς να πεινάμε; Ας μάθουμε να παρατηρούμε τα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας και να εστιάζουμε σε αυτά.

Του Σπυρίδωνα Μπενία

Συχνά αν και δεν νιώθουμε πείνα παρόλα αυτά καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Το φαγητό έχει ταυτιστεί με στιγμές χαράς, λύπης, ανακούφισης, επιβράβευσης. Είναι τρόπος κοινωνικοποίησης και διασκέδασης, είναι τρόπος να συνδεθούμε με τα αγαπημένα μας άτομα.  Όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις γενέθλια, πάρτυ, γιορτές κτλ, συνοδεύονται από φαγητό. Όμως μπορούμε να κάνουμε διατροφή σε όλες τις περιστάσεις;

Βεβαίως και μπορούμε, εφόσον έχουμε στο μυαλό μας την ποσότητα και την ποικιλία του φαγητού που θα καταναλώσουμε. Θεμιτό είναι να αντιμετωπίζουμε αυτές τις περιστάσεις όπως οποιοδήποτε άλλο γεύμα, χωρίς να είμαστε προδιατεθειμένοι να φάμε πολύ.

Στην άλλη όψη του νομίσματος, όποτε αγνοούμε τα σημάδια της πείνας που μας δίνει το σώμα μας, λόγω φόρτου εργασίας ή κάποιας άλλης αιτίας, τότε ο οργανισμός μας ζητά πιο επιτακτικά την κατανάλωση φαγητού. Αυτό έχει ως συνέπεια να καταναλώσουμε λαίμαργα μεγάλη ποσότητα φαγητού χωρίς να είναι εύκολο να σταματήσουμε. Επομένως, ας μάθουμε να αντιλαμβανόμαστε τα σημάδια του σώματος μας.

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ασυναίσθητη κατανάλωση φαγητού ωφέλιμο θα ήταν να ξεκινήσουμε από κάποια απλά πράγματα:

  1. Να αντιλαμβανόμαστε τα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας, τον κορεσμό, το φούσκωμα, την πληρότητα καθώς και το πόσο πεινάμε ώστε να φάμε την αντίστοιχη ποσότητα.
  2. Στις μικρότερες ηλικίες να μην χρησιμοποιείται το φαγητό ως μορφή επιβράβευσης καθώς αυτό ακολουθεί το άτομο και στην ενήλικη ζωή του και γίνεται φαύλος κύκλος. Το άτομο μαθαίνει, ότι το ευχάριστο συναίσθημα της κατανάλωσης τροφής, που έχει γλυκιά ή αλμυρή γεύση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίποδας στα δυσάρεστα συναισθήματα που νιώθει. Επομένως, στις δύσκολες καταστάσεις θα καταφεύγει στο φαγητό.
  3. Τρώγοντας φαγητό μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή μας οδηγεί να μην αντιλαμβανόμαστε τα σημάδια κορεσμού που μας δίνει το ίδιο μας το σώμα. Επομένως, ξεφεύγουμε καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού. Ακόμα, η ενασχόληση με το φαγητό κάτω από αυτές τις συνθήκες συνδέεται με την εύκολη λύση για την ανακούφιση από το στρες της ημέρας και τα δυσάρεστα συναισθήματα.
  4. Μην παραλείπετε γεύματα ακόμα και αν ξέρετε ότι θα είστε καλεσμένοι σε κάποιο τραπέζι αργότερα. Η παράλειψη γευμάτων οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής καθώς το αίσθημα της πείνας είναι μεγαλύτερο. Φροντίστε να έχετε πάντα διαθέσιμα υγιεινά σνακ όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι.
  5. Μην απογοητευτείτε αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη φορά.

Μια ατασθαλία δεν σημαίνει ότι απέτυχε όλη η προσπάθεια.

Μπενίας Σπυρίδων Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μπενίας Σπυρίδων Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος