Προσεχώς εκλογική νοθεία;

Στην Ελλάδα όπως είναι παγκοίνως γνωστό, μας ψεκάζουν καθημερινά από αέρος. Επιπροσθέτως το 80% των πολιτών έχει εμβολιαστεί κατά του κόβιντ, κατά συνέπεια κυκλοφορεί με ενσωματωμένα τσιπάκια του Γκέιτς. Κατόπιν αυτών μπορούμε με βεβαιότητα να προβλέψουμε ότι την επομένη των ευρωεκλογών, μια μερίδα του πληθυσμού θα είναι πεπεισμένη ότι έχει γίνει ευρύτατη νοθεία μέσω της επιστολικής ψήφου.

Του Παντελή Καψή

Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πάντως, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Την εκδοχή της νοθείας για παράδειγμα, πιστεύει ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του Τραμπ. Φυσικά χωρίς κανένα στοιχείο, αλλά αυτό δεν έχει την παραμικρή σημασία. Όταν η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει τις απόψεις μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Και δεν είναι μόνο στις ΗΠΑ. Στη Γερμανία το ακροδεξιό και ξενοφοβικό AfD εδώ και καιρό διακινεί «πληροφορίες» για νοθεία, φυσικά χωρίς στοιχεία. Μια φορά μάλιστα, υποψήφιος του κόμματος, ανέβασε φωτογραφία από εκλογικό τμήμα στο οποίο υποτίθεται ότι υπήρχε σχέδιο για νοθεία. Τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν από εκλογικό τμήμα των ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν άλλαξε κάτι. Είπαμε, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Αν υπάρχει κάποια ελληνική ιδιαιτερότητα είναι ως προς το χρώμα της αμφισβήτησης. Στον υπόλοιπο κόσμο προέρχεται συνήθως από τα ακροδεξιά. Στην Ελλάδα στο παιχνίδι έχει μπει και η αριστερά. Στον ιστότοπο Iskra για παράδειγμα, που εκφράζει τις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των ομοϊδεατών του, μπορεί κανείς να βρει ένα εκτεταμένο άρθρο με τίτλο «Εκλογές- η μεγάλη απάτη», όπου ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζεται πως «μια εταιρεία των τραπεζιτών», η γνωστή Singular η οποία συγκεντρώνει τα στοιχεία από τα εκλογικά κέντρα, έχει τον «απόλυτο έλεγχο στην διεξαγωγή και την τελική διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος». Προφανώς στο άρθρο δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο ότι η εταιρεία «διαμορφώνει» το αποτέλεσμα , μόνο έωλοι συλλογισμοί. Από τους καλύτερους η απορία πώς είναι δυνατόν κόμματα όπως η ΔΗΜΑΡ, με μηδενική απήχηση, να μπαίνουν στη Βουλή και να εξαφανίζονται σαν φωτοβολίδες. Να ένα ερώτημα που θα κρατά άγρυπνο τον Φώτη Κουβέλη.

Οι απόψεις αυτές διακινούνταν συνήθως στο περιθώριο της πολιτικής. Η ανακοίνωση για την επιστολική ψήφο ωστόσο έβαλε στο χορό και τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για «επικίνδυνους δρόμους» που μπορεί να οδηγήσουν σε «αλλοίωση της ψήφου». Ο Κυριάκος Βελόπουλος προχώρησε παραπέρα κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει «καλπονοθεία» με κύριο επιχείρημα ότι δεν έχουν εκκαθαριστεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Δεν εξήγησε βέβαια με ποιους κωδικούς θα κάνουν οι μακαρίτες την σχετική αίτηση, αλλά αυτό είναι μια μικρή λεπτομέρεια. Αρνητικά τοποθετήθηκε και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σύριζα, Ακρίτας Καϊδατζής μιλώντας για «εξ ορισμού διαβλητή ψήφο». Κάτι που δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει φυσικά, δεδομένου ότι ο Σύριζα πολέμησε λυσσαλέα και στα πανεπιστήμια την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η αντίθεση σε κάθε εκσυγχρονισμό είναι εγγεγραμμένη στο πολιτικό DNA του.

Να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά λοιπόν ότι δεν θα γίνει καμιά νοθεία; Προφανώς όχι. Εδώ γίνονται νοθείες και στις πιο αναπτυγμένες Δημοκρατίες. Πριν από κάποια χρόνια στην Αγγλία είχε γίνει μεγάλο θέμα η εξαγορά επιστολικών ψήφων σε δημοτικές εκλογές στο Μπέρμιγχαμ. Πολύ μεγάλο ζήτημα είχε γίνει και στην Κορσική, το μακρινό 1975 όμως, πριν υπάρξουν οι διασφαλίσεις οι οποίες είναι δυνατές σήμερα. Μπορούμε να φανταστούμε και στην Ελλάδα, σε κάποιες κλειστές κοινότητες, να υπάρξουν ανάλογα κρούσματα. Υποψήφιοι δηλαδή που θα ήθελαν να αγοράσουν σταυρούς και κάποιοι πρόθυμοι να πουλήσουν. Εξ ορισμού όμως είναι φαινόμενα σε μικρή κλίμακα που δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Άλλωστε όπως έδειξαν και οι συλλήψεις στην Καρδίτσα πριν από τις τελευταίες εκλογές, δεν προϋποθέτουν την επιστολική ψήφο, συμβαίνουν και σήμερα.

Αν θυμηθούμε πάντως τους παράλογους περιορισμούς που είχαν μπει για την ψήφο των αποδήμων, όπως ήταν η φορολογική δήλωση ακόμα και για όσους ήταν εγγεγραμμένοι κανονικά στους εκλογικούς καταλόγους, τότε οι σημερινές αντιδράσεις δεν πρέπει να εκπλήσσουν. Με αυτών την ψήφο διαφωνούν κυρίως , όχι με το νόμο. Παρακολουθούμε λοιπόν τη συνέχεια με νέα, και προσεχώς πιο συναρπαστικά, επεισόδια.