Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν θα είναι οι πρώτες που ο νικητής είναι ήδη γνωστός.
Του Στέφανου Τζανάκη
Όμως θα έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό – η ΝΔ θα είναι μακράν πρώτη και θα σχηματίσει κυβέρνηση με λειτουργική πλειοψηφία, ακόμα κι αν στη Βουλή μπουν οκτώ κόμματα, πράγμα που μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, παρότι δεν είναι και τόσο πιθανό.
Τις τελευταίες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας επιστράτευσε ένα «περίεργο» επιχείρημα, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ επιδιώκει μία Βουλή με όσο γίνεται περισσότερα κόμματα, προκειμένου να μειωθεί η δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς την κριτική των κυβερνητικών πεπραγμένων. Και γιατί συμφέρει το πρώτο κόμμα να χάσει κάποιες έδρες, για να προικοδοτηθούν όσοι περάσουν το 3%; Άγνωστες οι βουλές…
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις επιμένουν – στη νέα Βουλή θα μπουν από έξι ως οκτώ κόμματα, μπορεί και εννέα υπό προϋποθέσεις. Θα είναι το κοινοβούλιο το νέο μεγάλο μας τσίρκο; Προσευχές από τον κ. Νατσιό στην Ολομέλεια, «ιερές» επιστολές από τον κ. Βελόπουλο, καρδούλες- δηλητήριο από τη Ζωή Κωντσαντοπούλου – ενδεχομένως και νέα συλλογή υποκαμίσων από τον κ. Βαρουφάκη; Και οι Σπαρτιάτες; Που έχουν και την ευχή του έγκλειστου κ. Κασιδιάρη; Δεν θα κάνουν την δική τους εμφάνιση;
Είναι απολύτως κατανοητή η συμπεριφορά των συμπολιτών που δηλώνουν στους δημοσκόπους ότι θα προτιμήσουν τα μικρότερα κόμματα: κάποιοι νιώθουν ότι η ΝΔ πλησιάζει σε όρια παντοδυναμίας, κάποιοι δεν εκφράζονται από το σημερινό πολιτικό σύστημα, κάποιοι θέλουν να στείλουν μήνυμα στους «μεγάλους» του κομματικού οικοδομήματος της χώρας, κάποιοι επιμένουν αντισυστημικά. Και μπράβο τους – αλλά το θέμα είναι τι θα πετύχουν, αν πετύχουν…
Ποιο θα είναι το κέρδος για την ελληνική κοινωνία αν μετά από τον κ. Κουτσούμπα καλούνται από το προεδρείο της Βουλής να μιλήσουν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ελληνικής Λύσης, της Πλεύσης Ελευθερίας, της Νίκης, των Σπαρτιατών και ενδεχομένως ακόμα και του Γιάνη Βαρουφάκη; Η απάντηση είναι γνωστή εκ των προτέρων – κανένα κέρδος. Μηδέν. Τίποτα. Zero. Μηδέν εις το πηλίκον…
Την ίδια στιγμή, τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, θα υποβαθμίζονται σε ρόλο κομπάρσου – είναι άλλο να είσαι ο ένας από τους πέντε και άλλο ο ένας από τους οκτώ ή από τους εννέα. Και ο μεν Νίκος Ανδρουλάκης δεν συμμετείχε όταν ο Αλέξης Τσίπρας ψήφιζε την απλή αναλογική – αλλά δεν είναι παράξενο που με το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα μπήκαν πέντε κόμματα στη Βουλή και με την ενισχυμένη αναλογική μπορεί να μπουν έως και εννέα;
Τίποτε στην πολιτική δεν είναι παράξενο: ο ΣΥΡΙΖΑ νόμιζε ότι η απλή αναλογική ήταν το φάρμακο δια πάσαν πολιτική νόσο – δική του, εννοείται – αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να ανοίξει τον δρόμο για να διεκδικούν την είσοδο στη Βουλή διάφορα «τέρατα». Και μάλιστα με την ενισχυμένη αναλογική, που θεωρητικά ανοίγει δρόμους μόνον για τα μεγαλύτερα κόμματα – ενώ στην πραγματικότητα «οι μικροί» θα πριονίζουν καθημερινά την καρέκλα στην οποία θα καθήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – από 17% ώς και 22%-23% στις εκλογές της Κυριακής. Στις προηγούμενες, οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων ήταν ότι θα ελάμβανε από 26% ως 30% – και όλοι ξέρουμε τι συνέβη στην κάλπη. Αλλά ακόμα κι αν πιάσει το πάνω όριο των γκάλοπ, ποιο θα ειναι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ; Ένας αργός πολιτικός θάνατος ή μία αλλαγή εν κινήσει κι ό,τι κάτσει;