«Οι τετραετίες δεν είναι “στραγάλια”». Με αυτή τη φράση ο Ευάγγ. Βενιζέλος ανεβάζει τον πήχυ για το ΠΑΣΟΚ εν όψει των εθνικών εκλογών, οι οποίες δεν αποκλείεται να είναι πρόωρες.
Με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο πρώην υπουργός ξεκαθαρίζει με έμφαση ότι η νίκη για το ΠΑΣΟΚ είναι μονόδρομος. Και απαντά για πρώτη φορά σε όσους λένε ότι επενδύει προσωπικά στην ήττα του κόμματός του ως εξής: «Εκείνοι που λένε ότι στόχος μου είναι δήθεν να περιμένω την ήττα του ΠΑΣΟΚ για να τεθεί στη συνέχεια θέμα αλλαγής της ηγεσίας του, απλώς δεν καταλαβαίνουν ούτε εμένα ούτε τη βαθύτερη φύση της παράταξης».
Μετά τα όσα συνέβησαν την επόμενη μέρα των δημοτικών εκλογών, πώς διαμορφώνεται τώρα η σχέση σας με τον Γιώργο Παπανδρέου;
Ο κ. Παπανδρέου είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και άρα ο υποψήφιος πρωθυπουργός με τον οποίο θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές. Εγώ είμαι ένα μάχιμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με άποψη και διαθέτω όλες μου τις δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια, αφενός για την ανάδειξη των κακών επιλογών της κυβέρνησης, αφετέρου για τη διαμόρφωση και προβολή των προγραμματικών μας θέσεων.
Επιμένουν όμως πολλοί ότι θέλετε να είστε ο άλλος πόλος στο ΠΑΣΟΚ και επενδύετε σε μια ενδεχόμενη ήττα του, προκειμενου να διεκδικήσετε την ηγεσία.
Κάποιοι σχολιαστές που – με το δικό τους μυαλό – θεωρούν ότι στόχος μου είναι δήθεν να περιμένω την ήττα του ΠΑΣΟΚ για να τεθεί στη συνέχεια θέμα αλλαγής της ηγεσίας του, απλώς δεν καταλαβαίνουν ούτε εμένα ούτε τη βαθύτερη φύση της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ είναι εκ γενετής ένα δυναμικό, πλειοψηφικό και πολυσυλλεκτικό ρεύμα που θέλει και μπορεί να κερδίζει. Δεν υποτάσσεται σε άλλους ρυθμούς. Οι επόμενες εκλογές μπορεί και πρέπει να κερδηθούν από το ΠΑΣΟΚ προς όφελος της χώρας. Δεν ανήκω σε αυτούς που συμβιβάζονται με μοιρολατρικές ή ηττοπαθείς στάσεις. Δεν ανήκω σε αυτούς που λένε πως το ΠΑΣΟΚ δεν πειράζει να περιμένει ακόμη μία τετραετία στην αντιπολίτευση και μετά βλέπουμε. Δεν υπάρχουν νομοτέλειες. Οι τετραετίες δεν είναι «στραγάλια». Έχουν επιπτώσεις για τη χώρα και τους πολίτες. Δεν διακυβεύεται η προσωπική πολιτική σταδιοδρομία κάποιων, άλλα οι προοπτικές της χώρας. Ας κάνουμε συνεπώς όλα όσα πρέπει για να κερδίσουμε.
Οι χειρισμοί του κ. Παπανδρέου μετά τις δημοτικές και η σύγκληση του Προγραμματικού Συνεδρίου διαμορφώνουν κατά την άποψή σας τις προϋποθέσεις νίκης;
Προϋπόθεση νίκης είναι η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων. Αυτό γίνεται μέσα από τη διαρκή παράλληλη αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης από μία κοινωνία απαιτητική και δύσπιστη που νιώθει ότι υποαντιπροσωπεύεται πολιτικά. Άρα δεν αρκεί η φθορά της κυβέρνησης. Απαιτείται στον καθημερινό λόγο του ΠΑΣΟΚ να υπάρχει πολιτική σαφήνεια, προοδευτικό ιδεολογικό και φιλολαϊκό στίγμα, κοινωνική ευαισθησία, δημοσιονομική και οικονομική αξιοπιστία, θεσμική υπευθυνότητα. Αυτά όλα φαίνονται μέσα στα προγραμματικά κείμενα, κυρίως όμως φαίνονται στον τρόπο που το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τα μεγάλα θέματα τη στιγμή που αυτά κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Από την άποψη αυτή καταλυτική σημασία έχει βεβαίως το τι λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που ζητά και προσωπικά την εντολή του ελληνικού λαού ως υποψήφιος πρωθυπουργός. Το Προγραμματικό Συνέδριο, και κυρίως η πορεία προς αυτό, θα βοηθήσει στη συγκρότηση και την προβολή των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ. Εγώ πάντως θα συμβάλω όσο μπορώ περισσότερο. Ήδη συγκέντρωσα σε έναν ψηφιακό φάκελο στο Διαδίκτυο τα προγραμματικού χαρακτήρα κείμενά μου για όλα τα μεγάλα μέτωπα μίας προοδευτικής κυβερνητικής πολιτικής. Ελπίζω τα κείμενα αυτά μαζί με τα σχόλια που θα διατυπωθούν να συμβάλουν στην προετοιμασία των επίσημων τελικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ.
Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν διαφωνίες μέσα στο κόμμα σας σε διάφορα θέματα: από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων έως το εκλογικό σύστημα και από τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΤΕ.
Ανήκω σε αυτούς που έχουν συγκεκριμένη άποψη για όλα αυτά τα θέματα και τη διατυπώνω με τη θεμιτή φιλοδοξία να πείσω τους συναδέλφους μου να την υιοθετήσουν ως επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ. Το κάνω επειδή πιστεύω ότι οι προτάσεις μου εκφράζουν τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας, βοηθούν εκλογικά το ΠΑΣΟΚ, είναι δημοσιονομικά και θεσμικά εφαρμόσιμες και δίνουν ορθά το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος. Θυμίζω ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο φτάσαμε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό, για τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για την υγεία, το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης κ.ο.κ.
Να χειραφετηθούν τα πανεπιστήμια από το υπουργείο Παιδείας
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ θέμα για το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων δεν είναι η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Το περίφημο άρθρο 16 πάντως που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων φαίνεται να είναι κρίσιμο ζήτημα και για την κυβέρνηση και για σας. Η δική σας θέση ποια είναι;
Προτείνω: η εγγύηση της αυξημένης πλειοψηφίας των 2/3 να διατηρηθεί μέχρι το τέλος της αναθεωρητικής διαδικασίας στην επόμενη Βουλή γιατί δεν αρκεί η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ που θα υπάρχει σε αυτήν. Σε τέτοια θέματα πρέπει να υπάρχει ευρύτατη συναίνεση και άρα αυξημένη πλειοψηφία. Άλλωστε το μεγάλο θέμα για το μέλλον του ελληνικού πανεπιστημίου δεν είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που δεν ευδοκίμησαν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα με ακαδημαϊκή παράδοση, αλλά η χειραφέτηση του δημόσιου πανεπιστημίου από το υπουργείο Παιδείας και η ανάθεση σε αυτό της ευθύνης του διαλόγου για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές
«ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΕΙ στην τελική ευθεία για τις εκλογές», δηλώνει ο κ. Ευ. Βενιζέλος.
Βλέπετε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο ή τον Οκτώβριο;
Μπήκαμε στην τελική ευθεία. Η σεναριολογία όμως των πρόωρων εκλογών δεν πρέπει να συσκοτίζει τις πραγματικές κοινωνικές επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής.
Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα πιο κρίσιμα σημεία στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η επίθεση του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης στον λίγο ουσιαστικά ωφέλιμο χρόνο που έχει μέχρι τις εκλογές.
Κατ’ αρχάς το ΠΑΣΟΚ δεν θα βρει την ταυτότητά του μέσα από τη διαφοροποίησή του από τη Ν.Δ., αλλά τη διαφοροποίησή του μέσα από την ταυτότητά του. Δεν με φοβίζει συνεπώς η συμφωνία με την κυβέρνηση σε κάποιες επιλογές π.χ. στην εξωτερική πολιτική, εφόσον είναι σαφής η απόλυτη αντίθεσή μας στα μεγάλα κοινωνικά θέματα αρχίζοντας από τις αδικίες και τις ανισότητες που είναι πλέον οξύτατες και κραυγαλέες. Αυτό φαίνεται στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα αιτήματα των επιμέρους κοινωνικών ομάδων. Αυξήσεις των αποδοχών των δικαστών, άρνηση καταβολής των αποδοχών των συμβασιούχων, προπηλακισμός των δασκάλων, παραπλάνηση των αστυνομικών. Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι οι νέες μορφές φτώχειας και ιδίως εισοδηματικής ανεπάρκειας, που κάνουν ακόμη και ανθρώπους με μεσαία εισοδήματα να νιώθουν φτωχοί γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργήσει. Το τρίτο μεγάλο θέμα είναι η κακοποίηση των θεσμών: από τη Δικαιοσύνη μέχρι τη Βουλή.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “